Airbus, Thales Alenia Space ile “L-bandında Avrupa için Radar Gözlemevi Sistemi” (ROSE-L) görevi için gelişmiş radar cihazı oluşturmak üzere anlaştı. Friedrichshafen’deki (Almanya) Airbus Defence and Space, projeyi teslim etmek üzere radar enstrümanı için dokuz ülkeden şirketlerin dahil olduğu içeren bir endüstriyel konsorsiyuma başkanlık edecek. Misyonun ana yüklenicisi Thales Alenia Space tarafından Airbus’a verilen sözleşme yaklaşık 190 milyon Euro değerinde.
Temmuz 2027’de planlanan lansmanla Copernicus ROSE-L görevi, aktif aşamalı bir dizi sentetik açıklıklı radar cihazı taşıyacak. ROSE-L, 690 km’lik kutup yörüngesinden kara, okyanus ve buzulların gece ve gündüz izlenmesini sağlamakla birlikte yüksek uzaysal çözünürlük ve hassasiyette daha sık görüntüleme sunacak. Veri ürünlerini oluşturmak için polarimetri ve interferometri gibi gelişmiş radar tekniklerini kullanacak. Radar anteni 11X3,6 metre boyutunda (yaklaşık 10 pinpon masası büyüklüğünde) ve şimdiye kadar yapılmış en büyük düzlemsel anten olacak.
7,5 yıllık ömrü boyunca, ROSE-L misyonu, Avrupa Birliği’nin Copernicus Arazi İzleme ve Acil Durum Yönetimi hizmetleri de dahil olmak üzere birçok kullanıcının ihtiyaçlarına hizmet edecek. Toprak nemi, hassas tarım, gıda güvenliği, orman biyokütlesi ve arazi kullanımındaki değişiklikler hakkında önemli veriler sağlayacaktır. Buna ek olarak, kutuplardaki buz tabakalarını, buzulları, deniz buzullarını ve kar örtüsünü izleyecek.
Airbus Uzay Sistemleri başkanı Jean-Marc Nasr “Bu karmaşık radar yükünü tasarlamak için Airbus’ın seçilmesi, Airbus’ın uzay radar teknolojisindeki dünya liderliğine büyük bir övgüdür. Dünya kesinlikle insanlık için en iyi ve muhtemelen tek geçerli seçenektir. Bu yüzden ona iyi bakmalıyız. Radarımız, ROSE-L misyonunun tam da bunun yapılmasını sağlayarak iklim değişikliğini anlamaya ve sürdürülebilir ekolojik geçişi desteklemeye yardımcı olacaktır. Airbus’ın gururla rol alacağı Copernicus yeni nesil uydusu, Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı’nı da destekleyici bir harekettir.” dedi.
Airbus genel olarak, 6 yeni nesil Copernicus Çevre ve Dünya gözlem görevinin 3’üne uzay aracı veya uydu yükü sağlamakla sorumludur: LSTM, CRISTAL ve ROSE-L ve altısının tümüne kritik ekipman sağlıyor.