Airbus’ın Avrupa Uzay Ajansı için İnşa Ettiği “Robotik Kol” Uzaya Gitmeye Hazır

Airbus uzay mühendisleri, Rus Çok Amaçlı Laboratuvar Modülüne (MLM) ESA’nın Avrupa Robotik Kolunu (ERA) monte ederek Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek üzere hazır hale getirdi. ‘Nauka’ olarak bilinen bu modül ile birlikte ERA ve iki kontrol istasyonu, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden bir Proton roketiyle fırlatılacak.

Bir haftalık yolculuktan sonra Avrupa Robotik Kolu, uzay istasyonunun Rus kesimine hizmet vermek üzere ISS’ye varacak. Toplam uzunluğu 11,3 metre olan simetrik, iki elli akıllı robot kolu, bir sabit taban noktasından diğerine bağlanarak ISS’nin dışında ‘yürüyebilecek’. ERA’nın yedi sağlam ve hassas eklemi, hafif uzuvları ve kolun ortasındaki kontrol bilgisayarı, robot kolunun çok yönlülüğünü gösteriyor.

Astronotlar ve kozmonotlar, Avrupa Robot Kolunu gerçek zamanlı olarak kontrol edebilecek, ISS’nin içinden veya dışından önceden programlayabilecek, yükleri hareket ettirebilecek, uzay istasyonunu kızılötesi kameralarıyla denetleyebilecek ve ISS dışındaki operasyonları destekleyebilecek. Robot kendi ucundan elektrik  ve veri gücü , video hattı ve dönen bir  hareket makinesini destekliyor.

ERA, ucuna bağlanan bir araç ile, otomatik veya yarı otomatik olarak gerçekleştirebileceği birçok görevden biri için yönlendirilecek. ERA hafif bir yapıya sahip olduğundan uzaydaki sıfır yerçekimi koşulları sayesinde çok büyük kütleleri rutin olarak 3.000 kg’dan 8.000 kg’a kadar yavaş modda hareket ettirebilecek. Robot kolu 5 milimetre hassasiyetle çalışıyor.

ERA, Hollanda’da Airbus Defence and Space liderliğindeki bir Avrupa konsorsiyumu tarafından Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için geliştirildi. Airbus, kolu ve yazılım fonksiyonlarını tasarladı, Avrupa çapında alt sistemlerin gelişimini yöneterek sistemi entegre ve test etti. Son birkaç ayda Airbus, ESA ve Rus ortakları RSC/Energia ile birlikte ERA’yı MLM’ye de entegre etti.

Airbus Defence and Space Hollanda İcra Kurulu Başkanı Rob Postma ‘Hollanda Uzay Ofisi ve Ekonomik İşler ve İklim Politikası Bakanlığı’nın süregelen desteğiyle sağlanan ve uzun süredir beklenen Avrupa Robotik Kolunun Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılması, Hollanda’nın ISS’nin devam eden operasyonuna büyük katkısını gösteriyor. Ayrıca, yıllardır bu operasyonda görev alan birçok uzay profesyonelinin çabasını, bağlılığını ve kararlılığını da kutluyoruz.’ dedi.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE