Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken yaşanan meteor yağmuru sonucu etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde göğe bakma kuyruğu oluştu.
1992 yılında Dünya yörüngesine yakın bir noktadan geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarından oluşan ve Dünya’nın Güneş’in etrafından dönerken bu kozmik toz bulutuna rastlaması nedeniyle meydana gelen bu gökyüzü olayı, katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açılışını yaptığı, Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ilk gününde 3 bin 500 kişi arasından kura ile seçilen 750 kişinin yanı sıra kurulan çadırlarda toplamda bin 400 kişi konakladı. Etkinliğin ikinci gününde ise Kepez Belediyesi’nin “Çadırını Al Sen De Gel” sloganıyla gerçekleştirdiği davete binlerce kişi katılım gösterdi. İlk iki günde etkinliğe yaklaşık 8 bin günübirlik ziyaretçi katılırken, alanda oluşturulan 5 gözlem istasyonunda göğe bakma kuyruğu oluştu.
4 dev optik teleskop
Gökyüzü sevdalıları, Türkiye’nin aktif en büyük gözlem evi olan TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi’ni de ziyaret etme imkanı buldu. Etkinliğin düzenlendiği Saklıkent Kayak Merkezi’nin eteklerinden 7 kilometrelik dağ yolunu araçlarla tırmanarak 2 bin 500 metre rakımlı Bakırlıtepe’deki gözlem evine ulaşan katılımcılar, uluslararası uzay çalışmalarında kullanılan 4 dev optik teleskop hakkında bilgi aldı.
Astronomi meraklıları, TUG’da bugüne kadar 500’e yakın ulusal ve uluslararası gözlem projesiyle çok sayıda keşfe de imza atılan T100, T60 ve Amerika, Avrupa, Afrika ve Avustralya kıtalarında kurulan robotik teleskop ağının bir parçası olarak Saklıkent’te yer alan ROTSE-III-d teleskoplarıyla ilgili de bilgi aldılar.
630 saatlik gözlem!
TUG’daki dev teleskopların yanısıra Saklıkent Kayak Merkezindeki etkinlik alanına 5 ayrı gözlem istasyonu kuruldu. Üniversitelerin astronomi ve uzay kulüplerinden seçilen 78 astronomi uzmanı, 30 teleskopta gözlem yaptırdı. Her teleskopta ortalama 21 saat gözlem yapılırken etkinlik boyunca toplam 630 saatlik gözlem yapıldığı öğrenildi.
Uzmanlar, üç gün boyunca 60 günlük bebekten 72 yaşına kadar farklı yaş gruplarından katılımcılara gökyüzünü, yıldızları ve gezegenleri anlattı. Öte yandan 4 gün süren etkinlik boyunca yaklaşık 400 kişinin görev aldığı öğrenildi.
Etkinlik kapsamında gündüzleri ise ‘konferans çadırı’ olarak adlandırılan alanda, “Kutup Araştırmaları”, “Astrofotoğrafçılık”, “Yere Yakın Geçiş Yapan Asteroidler”, “Bir Yıldızın Yaşamı”, “Uzay Havası”, “Dünya Dışı Yaşam” gibi başlıklarda söyleşilerde uzaya dair birçok soru yanıtlanırken, çocuklar da birbirinden ilginç bilim atölyeleri ve yarışmalara katıldı. Geceleri ise teleskoplarla yıldızlar ve gezegenleri keşfe çıktı.