Haberleşme teknolojileri alanında, Türkiye’nin en büyük oyuncuları arasında yer alan ASELSAN, ULAK Haberleşme A.Ş. (ULAK Haberleşme)’nin %51 hissesini, 1 Ekim’de, Ankara’da gerçekleştirilen bir törenle Savunma Sanayii Teknolojileri A.Ş. (SSTEK)’den devraldı. Tören sırasında, kamu haberleşmesine yönelik önemli bir projenin sözleşmesinin imzası ve ULAK Haberleşme’nin merkez ofisi ile 5G ve Ötesi Laboratuvarı’nın açılışı da gerçekleştirildi.
Törende, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ASELSAN ve ULAK Haberleşme arasında, Kamu Güvenliğine Yönelik Dar Bant Nesnelerin İnterneti Yeteneğinin ULAK Baz İstasyonuna Kazandırılması Projesi’nin sözleşmesi imzalandı.
Törende açılışı yapılan 5G ve Ötesi Laboratuvarı’nda ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ortaya koyduğu stratejiler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun oluşturduğu 5G yol haritası kapsamında, mevcut teknolojilerin test edilmesi ve bu alanda yeni teknolojiler geliştirilmesi hedefleniyor.
ULAK Baz İstasyonları ve MİLAT Projeleri, ULAK Haberleşme’ye Emanet
ULAK Haberleşme, SSTEK tarafından, iletişim altyapılarının yerli ve milli teknolojilerle geliştirilmesi vizyonuyla, 20 Nisan 2017’de kuruldu. Firmanın üstlendiği en önemli görevlerden birisi, yurt içinde bu alanda geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmesi oldu. Bu maksatla ilk etapta, ASELSAN ana yükleniciliğinde yerli ve milli olarak geliştirilen ULAK Baz İstasyonları ve ARGELA ana yükleniciliğinde, Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLAT) projesi kapsamında geliştirilen teknolojilerin tüm hakları, SSB tarafından, ULAK Haberleşme’ye devredildi.
1 Yılda, Çok Sayıda Proje
Firma, kuruluşundan bugüne kadar geçen yaklaşık 1 yıllık süre zarfında, ULAK Baz İstasyonları ve MİLAT projelerinin ürünleştirilmesinin yanı sıra SDN ve NFV Tabanlı 5G Hazır Çekirdek Şebeke (EPC) Geliştirilmesi (ÇINAR) projesinin ana yükleniciliğini üstlendi. Firmanın, iletişim alt yapıları ile ilgili olarak üzerinde çalışmaya devam ettiği diğer faaliyetlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:
- 5G için yeni radyo (telsiz) geliştirilmesi,
- 5G teknolojilerine yönelik entegre zamanlayıcı geliştirilmesi ve
- MİLAT alt yapısına, yapay zekâ yeteneklerinin kazandırılması gibi projeler.
398 Baz İstasyonu Canlı Yayında
Üretimleri ASELSAN tarafından yapılan ULAK Baz İstasyonları’nın kurulumu da bir yandan devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, GSM altyapısı olmayan yerleşim yerlerine altyapı kurulması amacıyla yürütülen ve Evrensel Mobil Kapsama Projesi olarak da adlandırılan projenin 1’inci fazı kapsamında, 489 ULAK Baz İstasyonu’nun kurulumu planlanıyor. 9 Ekim tarihi itibarıyla kurulumu tamamlanan ve faaliyete geçen baz istasyonu sayısı ise 398’e ulaştı.
MİLAT’ta Testler Başladı
ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. Ali Metin Balcı, törende yaptığı konuşmada, ULAK Baz İstasyonları ve MİLAT projeleri hakkında şunları söyledi: “ULAK Haberleşme, bu iki emaneti sahiplenerek, kuruluş amacı ve hedeflerine uygun şekilde, buralardan elde ettiği birikimi, 5G ve ötesine giden teknolojilerde en iyi şekilde kullanarak, ekosistemi ile birlikte uçtan uca güvenli akıllı yönetilebilir, milli ağ alt yapısı kurmak üzere, Türkiye’nin 5G ve ötesine doğru iletişim gücü olma hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir.”
ULAK Baz İstasyonlarının yurt içindeki kurulum çalışmalarına da değinen Dr. Balcı, MİLAT projesi ile ilgili olarak da şunları iletti: “MİLAT projemiz, ilk etap ürünleşmesini tamamlayarak, geçtiğimiz hafta içerisinde, büyük bir kurumumuzda, canlı trafiği taşıyacak şekilde testlere başlamıştır. 3 ayrı büyük kurumumuzda ise kurulumlara, bu hafta içerisinde başlanılması planlanmaktadır.”
ASELSAN’ın Müşterilere Açılan Yüzü: ULAK Haberleşme
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise değerlendirmelerini şu sözlerle paylaştı: “ASELSAN olarak, proje kapsamında geliştirilen baz istasyonunun üretim faaliyetlerini de yine paydaşlarımızla birlikte, büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Buradaki ana hedefimiz, müşterilere karşı bizi temsil etmekte olan ve ileride, haberleşmede büyük bir milli marka olarak dünya sahnesine çıkacağına inandığımız ULAK Haberleşme’nin, sözünde duran, güvenilir ve etkin bir marka olduğu gerçeğini, yurt içinden başlayarak tüm müşterilere hissettirmektir.”
Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti: “Önümüzdeki süreçte, ana hedefimiz, erişilen bu yetkinliklerin seviyesini daha ileriye taşımak ve ULAK milli markasının kalıcılığını sağlamak olacaktır. Bu hedef dahilinde, ULAK Haberleşme ile yakın ilişkimiz ve ortak çabalarımız devam edecektir. %51’lik pay devrinin sonunda, ULAK Haberleşme’nin, ASELSAN iştirakleri arasında yer almasından mutluluk duyuyorum. Emniyet teşkilatımız için, Ankara ve İstanbul’da kurulacak DMR Sayısal Telsiz Sistemi’ne, kamu güvenliğine yönelik, dar bant nesnelerin interneti yeteneğini, ULAK Baz İstasyonu sayesinde kazandırarak, sözleşme bedelinin %2’si oranında, teknoloji kazanım yükümlülüğümüzün yerine getirilmesini önemli buluyorum.”
Kürsüye gelen Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ise hisse devri ile ilgili hislerini paylaştı: “ULAK Haberleşme şirketimizin, böyle bir günde, geniş katılımcılarla, yeni bir ufka doğru yelken açması, hepimizi mutlu ediyor.”
Daha sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu bir konuşma yaptı ve konuyla ilgili temennilerini, şu şekilde aktardı: “Bu çalışmanın, 5G ve Ötesi noktasında, vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
5G’ye, Tüm Dünya ile Eş Zamanlı Geçmeyi Planlıyoruz
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise konuşmasında, SSB’nin haberleşme alanındaki çalışmalarının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Dünyada çok büyük üreticilerin yer aldığı mobil haberleşme sektöründe, SSB olarak uçtan uca milli ve yerli bir haberleşme alt yapısının hazır hale getirilmesi amacıyla stratejik öneme sahip projeleri başlatmış bulunmaktayız… Tabii haberleşme alanı ve SSB arasındaki ilişki, ilk anda görülemeyebilir; ama bu, çok zamanında ve stratejik olarak atılmış bir adım.”
Haberleşme teknolojilerinin kritik önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Demir, bu alanda geliştirilmiş yerli teknolojiler ve ürünler olmasına rağmen, yurt içindeki servis sağlayıcılarının, yabancı menşeli ürünler kullanma eğilimde olduğundan bahsetti. Prof. Dr. Demir, SSB’nin, ULAK Baz İstasyonlarının yurt içindeki kullanımı konusundaki kararlılığını ise şöyle özetledi: “Bu konuda bizler, gerçekten yılmadık. Devlet kademeleri ile iyi bir koordinasyona gittik. Bu konuda yerlilik meselesinin çok önemli olduğunu gündeme getirdik. Sadece ve sadece bir tüketim ürünü olarak değil, haberleşme gibi, yazılım gibi, bir ülkenin savunma ve güvenliği söz konusu olduğunda, artık bu modern çağda olmazsa olmaz olan, yabancıların eline, hem donanım hem de yazılım olarak terk edemeyeceğimiz bir alandan bahsediyoruz.”
Prof. Dr. Demir, ULAK Haberleşme ana yükleniciliğinde, 5G çekirdek teknolojilerinin geliştirilmesi maksadıyla devam eden ÇINAR projesi ile ilgili şunları aktardı: “İnşallah firmalarımızın gayretleri sayesinde, yerli bir 5G çekirdek şebekemiz, dünya ile eşit zamanlı olarak, ülkemize hizmet verebilecek duruma gelecektir.”
Tören sonrasında konuklar, laboratuvarı gezerek, yürütülen faaliyetleri ve üzerinde çalışılan sistemleri yerinde gördüler.
“Kaynak: http://www.savunmahaber.com/aselsan-ulak-haberlesme-ile-gucune-guc-katti/“