Pandemi döneminde her hafta gerçekleştirdiği video konferanslarla dijital dünyanın nabzını tutan Dijital Gündem, 11 Haziran 2020 tarihinde, “Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” konulu beşinci etkinliğini gerçekleştirdi. Daha önce bilişim ve telekom sektöründeki önemli STK’ların temsilcileri ile kamudaki en yetkili isimleri buluşturan Dijital Gündem, 11 Haziran’da ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da katılımıyla Türksat ve 3 GSM operatörünün genel müdürünü, aynı platformda bir araya getirdi.
Sunuculuğunu, Bilişim Medyası Derneği Başkanı, gazeteci Musa Savaş’ın üstlendiği video konferansta, pek çok önemli konu masaya yatırıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları söyledi: “Aldığımız tedbirler ile bu süreçte herhangi bir aksaklığa sebep verilmemiş olmasından dolayı öncelikle memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Pandemi döneminde, başta uzaktan eğitim uygulamaları ve sağlık çalışanlarına yönelik ücretsiz haberleşme kampanyalarına, burada bulanan tüm CEO’larımızın kurumları destek verdi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığının talebi üzerine sağlık çalışanları ve aile hekimlerine çeşitli tanımlamalar yapıldı, ücretsiz ses ve veri kampanyaları yapıldı, öğrencilerin uzaktan eğitimine destek amacıyla İnternet tanımlamaları yapıldı. YÖK’ün yine, uzaktan eğitim çalışmaları kapsamında üniversite öğrencilerinin hizmetine sunulan YÖK dersleri platformuna kampanyalar yapıldı ve destekler verildi.”
Mobil iletişim operatörlerinin, salgın dönemindeki en önemli taleplerinden birisi olan elektronik ortamda abonelik konusunun önünün açılacağının müjdesini veren, Dr. Sayan, 5G’nin en kısa zamanda, İstanbul Havalimanı’nda deneme amaçlı olarak hizmete alınacağını söyledi.
Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, son dönemdeki yatırımlarına değindi: “Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için kilit noktanın dijitalleşme ve yeni nesil teknolojilere yatırım yapmak olduğunu biliyoruz. Bu nedenle 2005 yılındaki özelleştirmeden itibaren geçen 15 yılda, Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijital varlıklarına tam 16,8 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğinde de yatırımlarımız hiç hız kesmedi. 2020 yılının ilk üç ayında, yatırım harcamalarımız, yıllık bazda, bir önceki yıla oranla %41 arttı ve 896 milyon liralık yaptık.”
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, salgın sürecinde telekom hatları üzerindeki yoğunluk konusuna ve Türkiye’deki operatörlerin bu konuda aldığı tedbirlerden bahsetti: “Birçok yerde şöyle talepler oldu, ‘Netflix uygulaması çözünürlüğü düşürsün; anlık mesajlaşma platformları, gönderilen video ve fotoğraflardaki çözünürlüğü azaltsın.’ Türkiye’de biz bunları yaşamadık.
Neden Turcell TechFin’de konusuna gelirsek, bizim beş yıllık planlarımıza baktığımızda teknoloji ve finans çok yakınsıyor. Dünyada da iki trend var, bir doğudan Çin üzerinden gelen yaklaşım, bir de batıdan gelen özellikle e-ticaretin getirdiği yaklaşım. Türkiye de bunun merkezinde. Bu yaklaşımların sonunda, temassız ödeme, teknoloji ve finans çözümlerinin tam merkezinde olacaktır. O yüzden TechFin’in çok önemli olduğuna inanıyorum.”
Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan, yeni dönemdeki önceliklerini şu şekilde sıraladı:
- İletişim altyapılarının yaygınlaşması
- Kredi kanunu hizmetlerinin uzaktan sunulmasına destek sağlanması
- Herkesin, özellikle de dezavantajlı grupların iyi bir geniş bant erişimine sahip olması
- İşletmelerin dijitalleşmesine katkı sağlanması ve pandeminin sona erdirilmesi için sağlık bakanlığı ile iş birliğine devam edilmesi
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen e-Devlet konusunda Türsat’ın sunmakta olduğu hizmetlerden bahsetti: “Normalde 2016 yılında, e-Devlet’te ayda yaklaşık 90 milyon işlem yapılıyordu. 2019 yılında ayda ortalama yaklaşık 300 milyon işlem vardı. 2021’in ilk birkaç ayı 323-325 milyondu. Pandemi süresince de ayda yaklaşık 500 milyon işlem yapıldı. Tam sosyal hayatın göbeğindeki, devletin vatandaşa dokunduğunu, vatandaşın yanında olduğunu gösterdiği birçok sürecin içerisinde hep e-Devlet vardı. Bunların arasında; maske dağıtımından tutun da aile bakanlığımızın sosyal yardım başvurusu, son zamanlarda şehirlerarası seyahat belgelerinin güncellenmesi, hatta belirli tedbirlerin kaldırılmasından sonra, HES kodunun alınmasına kadar pek çok hizmet var. Tabii bu uzun yıllardır, devletimizin, devlet büyüklerimizin, Cumhurbaşkanımızın, Cumhurbaşkanı Yardımcımızın, Başbakanımızın, tüm bakanlarımızın; hepsinin e-dönüşümü sahiplenmesi sonucunda yıllardır gerçekleştirilen çalışmaların meyvelerinin toplanmasıydı. e-Devlet olarak biz şu anda, yaklaşık 600’den fazla da kurumun 5.000’den fazla hizmetini veriyoruz.”
VİDEO: 005
BAŞLIK: Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan Müjdeyi Verdi: Telekomda Elektronik Abonelik Yolda
DİJİTAL GÜNDEM: Telekom
ETKİNLİK: Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri
TARİH: 11 Haziran 2020, Perşembe