Bilim adamları bugüne kadar görülmüş en büyük kara deliği buldu: ”Güneş’in kütlesinin 30 milyar katı!”

Bilim adamları, ‘Hubble Uzay Teleskobu’ tarafından tespit edilen bir görüntüde yer alan, Güneş’in kütlesinin 30 milyar katı olan ultra kütleli bir kara delik keşfettiklerini öne sürdü.

Kara delikler, çoğu zaman Güneş’in kaç katı büyüklüğündeki devasa yıldızların yakıtı tükendiğinde ve kendi içlerine çöktüklerinde meydana gelirler. Ortaya çıkan tekillik mükemmel derecede yoğun ve ışığın bile kendinden saklanamayacağı kadar kuvvetli bir çekim kuvvetine sahip olduğu düşünülüyor.

Bu, etrafındaki her şeyi yutmaya hevesli doyumsuz tekilliklerin gizlerini çözüme ulaştırmak için çaba gösteren gökbilimciler, benzersiz bir kozmolojik sorunla cebelleşmek zorunda kaldı.

Adlarından anlaşılacağı üzere, kara delikler kendi ışıklarını etrafa yaymazlar ve yakınındaki bir ışık kaynağının yansıtabileceği bilindik bir yüzeyleri yoktur. Bununla beraber, bilim uzmanları, çevreleyen evreni etkilediklerini araştırarak kara deliklerin doğasına ışık tutabilir.

Örneğin, kara delikler beslenmek için çevresindeki bulutlardan, gezegenlerden ve yıldızlardan malzeme çeker, bunlar olay çevresine herhangi bir maddenin bu devasa kütleye yakalanmadan kaçabileceği son sınır bölgesine yakınlaştıkça aşırı derecede ısınır ve görebilen ışığın, X ışınlarının ve başka radyasyon hallerinin salınmasına sebep olur.

Bu sebeple de kara delikler göreceli olarak görülmesi ve anlaşılması daha basit yapılardır. Fakat diğer yandan, aktif olarak kütle tüketimi yapmayan kara deliklerin fark edilmeside oldukça zordur.

Yeni bir çalışmada bilim adamları, ‘Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınan bir görüntüde bir ışık saçanın arkasındaki sırları çözerek, gizli bir kara delik olan bu devasa kütleye sahip olan cismin varlığını keşfettiler.

Bilim insanlarının da içerisinde bulunduğu bir ekip, görüntüye yansıyan yerçekimsel mercekleme efektini oluşturan kara deliği tespit etmek için bir dizi mükemmel donanımlı bilgisayar simülasyon çalışması yürütmüş. Böylece her rekreasyon, ön planda bulunan bir gökadaya gömülü halde farklı kütlelerdeki karadeliklerin varlığının, daha uzakta bulunan arka plandaki gökadadan yayılan ışığı farklı hallerde nasıl bükebileceğini ortaya çıkarmış.

Sonuçta bu ekip, galaksinin kalbinde gömülü halde bulunan ve 30 milyar Güneş’e eşdeğer bir kütleye sahip devasa büyüklükte olan korkunç bir kara delik olma olasılığını simülasyona ekleyerek ‘Hubble’ görüntüsünde görülen eşi görülmemiş mercekleme efektini yeniden yaratabileceklerini tespit etmiş.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanan bu yeni makaleye göre, simülasyonlarının öne sürdüğü üzere bu kütle gerçekten de varsa, ‘bugüne kadar gözlenen en büyük delik olacak’ ve bu kara delik ‘ultra kütleli kara delikler’ sınıfına dahil edilecek. Fakat makalenin altında imzası bulunan uzmanlar, kesin sonuçlara ulaşabilmek adına ek araştırmalara gereksinim olduğunun da altını çizdi.

Bilim adamları, araştırmalarının diğer tüm galaksilerin kalbinde saklanan dev kara delikler hakkında daha detaylı bir çözümlemenin önünü açacağını öngörüyor.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE