Bilim insanları, yapay zeka teknolojisi sayesinde nesli tükenmekte olan haliç ve pembe nehir yunuslarının seslerini dinledi.
Catalonia Teknik Üniversitesi ile Mamiraua Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’nün ortak çalışması ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan iki yunus türünün hareketlerini izlemek adına yapılan araştırmada, Amazon Nehri’ndeki yunusların seslerini algılayabilmek amacıyla bir yapay sinir ağına veri sunuldu.
Brezilya’nın kuzeyinde bulunan Mamiraua rezervine mikrofon yerleştirilerek yunusları dinleyen bilim insanları, yunus seslerini arka plan seslerinden ayırabilmek adına ses kayıtlarını, sesleri tıpkı insan beyni gibi gerçek zamanlı bir şekilde sınıflandırabilen yapay sinir ağına gönderdi.
Yağmur, tekne motoru ve yunusların seslerini ayırt edebilmesi için özel olarak geliştirilen yapay zeka teknolojisi araştırmacılara yunusların hareketlerini izleyebilme fırsatı sundu.
Yunusların yerlerinin bulunması için imkan sağlayan çalışmaların bu canlıların koruma altına alınması için hizmet verebileceği aktarıldı. Haliç yunusunun her 9 yılda, pembe nehir yunusunun ise her 10 yılda yüzde 50 oranında azaldığını belirten araştırmacılar, yunusların yerlerinin belirlenmesinin, ‘yerel topluluklar ve yunusların bir arada yaşamasını’ sağlayacak olan tedbirler alınması konusunda kolaylıklar sunacağını dile getirdi.