Bill Gates için son on yılın en büyük teknolojik gelişmesi: Yapay zeka

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın (AI) ilerlemesinin son on yılın en büyük teknolojik ilerleme olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Bill Gates, yapay zekayı; mikroişlemci, kişisel bilgisayar, internet ve cep telefonunun bulunması kadar temel bir gelişme olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Gates, ‘’İnsanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştirecek’’ şeklinde konuştu.

OpenAI tarafından geliştirilmiş olan ChatGPT, doğal, insan benzeri bir dil kullanarak çevrimiçi soruları cevaplamak için programlanmış olan bir yapay zeka sohbet robotu olarak kullanıcılara sunuldu. Ocak 2023’te Gates’in hala danışman olarak çalışmayı sürdürdüğü Microsoft’tan milyarlarca dolarlık bir yatırım aldı.

Gates blogunda, OpenAI ekibine 2022 yılında AP Biyoloji sınavını geçebilecek bir yapay zekayı eğitmeleri için meydan okuduğunu dile getirdi. Yapay zekanın özellikle Biyoloji sorularını yanıtlamak için eğitilemeyeceği kuralını da ortaya koydu. Gates, neredeyse mükemmel bir sonucun ortaya çıktığını ifade etti.

Sınavdan sonra Gates, hasta çocuğu olan bir babaya cevap yazma isteğini dile getirdi ve ‘’Muhtemelen odadaki çoğunluğun vereceğinden daha iyi düşünceli bir cevap yazdı’’ şeklinde ifade etti.

Gates, ‘’Grafik kullanıcı arayüzünden (GUI) bu yana teknolojideki en önemli gelişmeyi gördüğümü biliyordum’’ ifadelerini kullandı.

GUI’nin geliştirilmesi 1980’lerde Windows ve Mac OS işletim sistemlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Gates, yapay zeka teknolojisinin de benzer gelişmelere yol açacağına dair inancını dile getirdi.

Yapay zekanın gelecekteki yeri

Gates, hükümetleri yapay zekanın risklerini azaltmak adına endüstri ile birlikte çalışmaya davet ediyor ve teknolojinin hayat kurtarmak için kullanılabileceğini dile getirdi.

Gates, ‘’Yapay zeka odaklı iyileştirmeler, özellikle 5 yaş altı ölümlerin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği yoksul ülkeler için önemli olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE