Borusan Cat teknolojiyle büyüyor

1994 yılında bu yana Cat temsilciliğini yürüten Borusan Cat, bugün 3 ana segmentte; inşaat, maden ve güç sistemlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Borusan Cat Türkiye, geniş hizmet yelpazesi ile iş makinesi, jeneratör, deniz motorları, yeni ünite ve yedek parça satışı, satış sonrası destek hizmetleri, kiralama hizmeti ile sertifikalı ikinci el iş makinesi konseptiyle Türkiye’de garantili ikinci el hizmeti sunuyor.

Borusan Cat yaptığı açıklamada, “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” anlayışı ile Türkiye yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya olmak üzere 6 ülkede faaliyetlerini sürdüreceklerini belirtti.

Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, ‘’Caterpillar’ın dünya genelinde 169 temsilcisi bulunuyor. Borusan Cat birden fazla bölgeyi yöneten birkaç temsilciden biri konumunda bulunuyor. Borusan Cat, değer yaratan mühendislik hizmetleri ile enerji, denizcilik ve petrol işi yapan şirketlere uçtan uca çözümler sağlıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Günaydın, ‘’Borusan Cat, 2021 yılında Harvard Business School’da vaka çalışması olarak ele alındı. 2022 yılında toplam 150 Harvard öğrencisi vaka analizleri ile şirketin başarısını, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerin şirket operasyonlarında kullanılmasını ve insan kaynağının sürdürülebilirliğini merkezine alan iş modelini inceledi.’’ diyerek Borusan Cat’in dijitalleşme yolculuğuna değindi.

Bir dönüşüm hikayesi: Proaktif iş modeli “B’DAHA” ve dijitalleşme

İnşaat makineleri sektörü, arızalara en hızlı cevap veren kurumların yarışta öne geçtiği reaktif bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Müşteriler ise büyük yatırımlarının karşılığı olarak iş makinelerinin en az yüzde 90 oranında iş sahasında çalışabilir olmasını bekliyor. Arıza durumlarında ise mümkün olduğunca hızlı ve düşük maliyetli bir servis istiyor. Sektörün ve müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran Borusan Cat, rekabette yeni oyuncuların katıldığı pazar içerisinde, arızaları oluşmadan önce tahminlemeyi hedefleyen yeni bir iş modeli üzerinde çalışmalara başladığını açıkladı. Yenilikçi iş modeli “B’DAHA” ile birlikte dijitalleşme çalışmalarını hızlandırdı.

B’Daha iş modelini destekleyen dijital dönüşüm yolculuğuna 2016 ve 2017’de hız kazandıran Borusan Cat, öncelikle en iyi müşteri deneyimini yaşatmayı hedeflediklerinin altını çizdi. İkinci olarak ise hizmet etme maliyetini düşürecek; insana dayalı olan, vakit kaybedilen alanlarda etkili olacak bir adım attıklarını dile getirdi. Yenilikçi iş modeli “B’DAHA” ile birlikte gelişen dijitalleşme çalışmalarının sonucu olarak Müneccim uygulaması da hayata geçti.

Müneccim, iş makineleri üzerinde bulunan sensörler sayesinde oluşabilecek arızaları ve arıza zamanlarını önceden tahmin edebiliyor. Yapay zeka olması nedeniyle her bir vaka tespiti Müneccim’in öğrenme kapasitesini artırıyor. 2017 sonu 2018 sene başında hayata geçmesiyle birlikte yüzde 15 seviyesinde bir doğrulukla arıza tespiti yapan Müneccim bugün yüzde 96’ya varan hassasiyetle arıza olasılığını ölçebiliyor. Müneccim ile iş makinelerinin yüzde 80’i IoT ağına katılmış durumda.

Erken tanıya olanak veren Müneccim, iş makineleri komponentlerinde oluşabilecek arızaları önceden tespit ederek, olası arızaların büyümesini engelliyor. Müneccim’in sunduğu erken tanı ile daha düşük maliyette ve daha hızlı onarım süreçleri ortaya çıkıyor. İş sahalarının da devamlılığı sağlanıyor. Böylelikle müşterilerin temel beklentileri tam olarak karışılıyor.

Borusan Cat kurum içerisinde finanstan, teklif süreçlerine farklı alanlarda iş süreçlerinde 10 taneden fazla yapay zeka, 200’den fazla yazılım robotu kullanıyor. Yazılım robotları 24 saat çalışarak, çalışanların işlerine büyük katkı sağlıyor. Robotları kontrol eden bir başka robot yazılım ile hata payını muhasebe, finans, satış gibi süreçlerde hata payını neredeyse sıfıra indirgemiş durumda.Teknoloji ile birlikte insan kaynağını da daha verimli kullanmaya başlayan Borusan Cat, çalışan sayısını artırdı. Mevcut insan kaynağını verimi artıracak alanlara kaydırdı.

Boom360, 2 senede toplamda 47 binin üzerinde indirildi!

Bir diğer Borusan Cat uygulaması olan Boom360 ile kullanıcılar, tüm Borusan Cat hizmet ve çözümlerine tek uygulama üzerinden ulaşabiliyor. Borusan Cat garantisiyle satışa sunulan tüm ürünlere ve bu ürünlerin teknik özelliklerine erişim sağlıyor, ihtiyaç duydukları ürünleri zaman ve mekandan bağımsız olarak teklif alma imkanı buluyor. Yedek parça ve yeni ekipmanların yanı sıra tüm kampanyaları uygulama üzerinden takip edebiliyor. Kendi envanterlerini uygulama üzerinden yönetebiliyor ve harita desteği ile ilgili ekipmanların konum bilgilerine ulaşabiliyor. Envanter içerisinden ekipman seçip, servis randevularını kolayca oluşturulabiliyor, bakım ve servis ihtiyaçları da uygulama üzerinden yönetilebiliyor.

Finansal bilgileri düzenli verilere de dönüştüren Boom360, Borusan Cat müşterilerinin nakit akışlarını düzenlemelerine destek oluyor. İş makinelerinin sesini dinledikten sonra, Borusan Cat’in sesle arızayı tespit eden yapay zeka uygulamasına erişerek olası bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede teşhis etmeye olanak tanıyan Boom360, Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor. Desteğe ihtiyaç duyan kullanıcılar için ayrıca WhatsApp ve Çağrı Merkezi entegrasyonları da bulunuyor.

Ayrıca Borusan Cat, sunduğu hizmet ve çözümleri anlatan NFT’leri blokzincir teknolojisine taşıyarak sektörde bir ilke imza attı. Popüler blokzincir tabanlı platformlardan Decentraland’de mağaza açarak Metaverse evrenine adımını attı.

Metaverse evreninde kendi metaversünü yaratan Borusan Cat’in, Borusan Cat Metaverse içerisinde bir konferans odası, 3 toplantı odası ve 3 de çözüm odası bulunuyor. Konferans odasında aylık toplantılar yapılıyor, toplantı odalarında çalışanlar rezervasyon yaptırıp toplantılarını yapabiliyor. Çözüm odalarında ise ürün ve hizmetler, video ve görsellerle de desteklenerek sergileniyor. Şu anda VR gözlükler için pilot uygulamasına İkitelli’de başlayan Borusan Cat, sonrasında tüm lokasyonlarda bu teknolojiyi kullanıma geçirmeyi amaçlıyor. Borusan Cat’in bu alandaki amacı Decentraland’deki kısıtılı imkanı aşıp kendisine ait bir alan yaratarak hem istediği geliştirmeleri yapmak hem de hem tüm çalışanlarının ve müşterilerinin metaverse ve VR gözlük deneyimini yaşamalarını sağlamak.

Kaynak: https://www.dijitalekonomi.com.tr/

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE