Çin’in Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından düzenlenen kurallar ile gelişmiş üretken yapay zeka hizmetlerinin halka duyurulmasından önce güvenlik testinden geçirilmesi düşünülüyor.
Çin’in internet düzenleyici kurumu CAC, üretken yapay zeka çalışmalarını yönetmek amacıyla taslak önlemlerini duyurdu ve şirketlerin çalışmalarını halka yayınlanmasından önce yetkililere güvenlik değerlendirmesi sunmaları konusunda çağrıda bulundu.
Sosyalist değerlere uygun olacak
Üretken Yapay Zeka Hizmetleri için İdari tedbirler olarak isimlendirilen yasa tasarısı kapsamı içerisinde düzenlenen kurallar ile yapay zeka ürünlerinde bir standart getirmek isteniyor. CAC, Çin’in yapay zeka inovasyonunu ve uygulamalarını desteklediğini fakat güvenli yazılım, araç ve veri sistemlerinin kullanılması gerektiğini belirtti. Kurum ayrıca üretken yapay zeka tarafından üretilen içeriğin ülkenin temel sosyalist değerlerine uygun olması gerektiğini vurguluyor.
Hazırlanan kurallar ayrıca şirketlerin üretken yapay zeka ürünlerini eğitmek amacıyla kullanımı sağlanan verilerin yasaya uygun olmasından sorumlu olacağını, algoritmalar ve eğitim verileri tasarlanırken ayrımcılığın önüne geçmek adına önlemler almaları gerektiğini dile getiriyor. Bununla beraber üretken yapay zeka araçlarını kullanmak için gerçek kimlik bilgilerinin sunulmasının da mecburi olacağı belirtiliyor.
Bu yıl içerisinde yürürlüğe girecek
Yeni kurallar ayrıca üretken yapay zekaların devleti güç bir duruma sokacak içerikler oluşturmasını, terör veya aşırılık yanlısı propagandalarda bulunmamasını, ırkçılık yapmamasını, ekonomik ve sosyal düzeni bozacak diğer içerikler içermemesini mecburi kılıyor.
Tüm bu kurallara uyulmadığı takdirde hizmet sağlayıcıların para cezasına çarptırılacağı, hizmetlerinin askıya alınacağı ve hatta cezai soruşturmalarla karşı karşıya kalacağını da söylüyor. CAC, üretken yapay zekanın uygunsuz içerik üretmesi sonucunda yapımcı şirketin üç ay içerisinde teknolojiyi güncelleyerek bir daha olmamasını sağlaması gerektiğini de belirtti. Şimdilik bu kurallar bir taslak hükmünde ve 10 Mayıs’a kadar şekillenmesi düşünülüyor. Bu arada Baidu, SenseTime ve Alibaba gibi Çinli teknoloji devreleri ChatGPT benzeri yapay zeka araçları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.