Cisco’nun, yarının dijital dünyasında etkin rol alacak nesillerin yetiştirilebilmesi vizyonuyla Türkiye’de 1999’da hayata geçirdiği Networking Akademi, pandemi döneminde büyük bir başarıya imza attı. 2020’de akademide eğitim alanların sayısı, 2019’a oranla yüzde 150’lik bir artış gösterdi ve katılımcı sayısı 27 bini geçti. MEB ile ortak gerçekleştirilen ve akademi aracılığıyla yürütülen öğretmenlere yönelik dijital yetkinlik projesi de salgın döneminde hız kesmeden devam etti.
ABD’de, Stanford Üniversitesi kampusunda kurulmuş, ağ iletişim teknolojileri adeta DNA’sına işlemiş ve fırsat eşitliğine odaklanan bir şirket olarak Cisco için eğitim her zaman öncelikli konulardan biri oldu. 1997’de hayata geçen ve halen 180 ülkede faal olan, Türkiye’de ise 1999’da kurulan Cisco Networking Akademi (NetAcad) projesi de işte bu vizyonun eseri.
Pandemi döneminde yüzde 150’lik artış
Cisco’nun Türkiye’de imza attığı en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Networking Akademi’de 2018-2019 eğitim dönemi sonu itibari ile toplam 73.563 kişiye, dijital okuryazarlık, siber güvenlik, ağ yönetimi, nesnelerin interneti gibi pek çok farklı eğitimler verildi. Akademi zaman içinde, öğrenciler, eğitimciler, STK’lar ve Cisco çalışanlarından oluşan adeta “dünyanın en büyük sınıfı”na dönüştü.
Eğitim-öğretimin her kademede online ortama geçtiği COVID-19 döneminde ise NetAcad öğrenci sayısında büyük bir artış gözlemlendi. 2020’deki katılımcı sayısı 27 bini geçti. Bu da 2019’a göre %150’lik bir artış anlamına geliyor. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü mart ayından temmuza kadar geçen sürede ise akademi öğrencilerinin sayısı 19 bini buldu.
Öğretmenlere dijital yetkinlik eğitimi
NetAcad aynı zamanda çok anlamlı bir projeye de aracılık ediyor. MEB ile Cisco’nun ortak yürüttüğü ve öğretmenlerimizin yetkinlik dönüşümünün sağlanmasının amaçlandığı “Akıllı Teknolojiler ve Yazılım Geliştirme Mesleki Gelişim Programı” kapsamındaki eğitimler de Networking Akademi kanalıyla gerçekleştiriliyor. 1 milyon öğretmenin yetkinlik dönüşümünün sağlanması hedeflenen bu anlamlı projede, ağ yönetimi, siber güvenlik, nesnelerin interneti ve programlama eğitimleri, bilişim teknolojileri öğretmenleri başta olmak üzere tüm öğretmenlerimize online olarak veriliyor. Projeye katılan öğretmenler hem kendilerini geliştirme fırsatı buldu hem de öğrencilerine aktarabilecekleri dijital yetkinlikler kazandılar. Hassas bilgilerini korumayı ve bilinçli kullanıcı olmayı öğrendiler.
“29 bin öğretmene ulaşıldı”
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı da projenin önemine değinerek şunları söyledi: “Öğretmen Yetiştirme Geliştirme Genel Müdürlüğü olarak ‘Öğretmen Eğitiminde Dijital Dönüşüm’ adı altında başlattığımız proje kapsamında sürekli mesleki gelişim, yeni iş modelimizin temeli olmuştur. Bu doğrultuda tüm paydaşlarımızla uluslararası akredite ve uygulama temelli mesleki gelişim programları hazırlamak ve ‘mesleki öğrenenler topluluğu’nu desteklemek önceliğimizdir. Cisco ile olan ortaklığımız çerçevesinde geliştirdiğimiz mesleki gelişim programlarında, yüz yüze/online (Blended Learning) yöntemi kullanılarak, ‘Nesnelerin İnterneti’, ‘Python Eğitimi’,ve ‘Siber Güvenlik’ konularında yaklaşık olarak 29.000 öğretmenimize ulaşılmıştır. Bu öğretmenlerimiz de 870.000 öğrencimizi yetiştirecektir. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü olarak Cisco ile olan iş ortaklığımızla şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle 21. Yüzyıl bilişim becerilerinin öğretmen ve öğrencilerle birlikte eğitim sisteminde bir dip dalgası yaratacağı düşünülmektedir.”
Webex engelleri kaldırdı
Cisco’nun video konferans uygulaması Webex, gerek Networking Akademi’nin başarısında gerekse de söz konusu projenin salgın döneminde de kesintisiz olarak devam etmesinde kilit rol oynadı. Bini aşkın katılımcılı eğitimler verildiği gibi, öğrencilere yönelik Python eğitiminde, her sınıf ayrı ayrı öğretmenleri ile her hafta online derslere girdi. Güvenlikten asla ödün vermeden, COVID-19’a teslim olmak yerine, salgına rağmen üretken olundu.
Didem Duru: Gurur ve mutluluk duyuyoruz
Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaktan ötürü büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade ederek şöyle dedi: “Cisco olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasında önemli rol üstleniyoruz. Öğretmenlerimizin dijital yetkinliklerinin arttırılması, dijital çağın gereklerine uygun kuşakların yetişmesine de zemin hazırlayacaktır. Hedefimiz, problemin değil çözümün parçası olan, iş dünyasının ihtiyacı olan becerileri kazanmış, dünyadaki yaşıtlarıyla rekabet edebilecek nesiller yetiştirmek. Cisco olarak Türkiye’nin geleceğine yönelik yatırımlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz.”