Dijital Gündem’inde sponsorları arasında yer aldığı, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinin Congresium Ankara’da düzenlediği Siber Güvenlik Haftası kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açılış konuşması gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, salgının da etkisiyle hayatın her geçen gün biraz daha dijital alana taşındığını ve hayatımızın her anında dijital ayak izleri bıraktığımızı vurgulayarak, “Maryland Üniversitesi tarafından yapılan Siber Güvenlik Araştırması’na göre, dünya genelinde her 1,12 saniyede bir, yani neredeyse her saniye de bir siber güvenlik saldırısı gerçekleşmektedir. Bu bağlamda siber tehditlere karşı yerli ve milli kalkınmamızı geliştirmek ve siber vatanda tam egemen olabilmek için kaybedilecek bir dakikamızın bile olmadığını ifade ediyoruz” dedi.
Yerli ve milli projelerle siber tehditlerin en az maliyetle en kısa sürede tespit edilmesini ve önlenmesini sağladıklarını dile getiren Fuat Oktay, “Siber vatan sınırlarımızı korumak, topraklarımızın her bir karışını korumak kadar önemlidir. Siber teknolojilerde öncü konuma geçmek ise milli teknoloji hamlemizin en önemli parçalarından birisidir. Bu doğrultuda özellikle son beş yıl içinde kritik altyapılarımızın korunmasının yanında siber kapasite inşasına ve tehditlerin en hızlı biçimde tespit edip yine engellememizi sağlayan teknolojik tedbirlere özellikle eğilmiş durumdayız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz bünyesinde faaliyetini sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından 110 binden fazla zararlı bağlantı tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve altyapı seviyesinde erişimi engellenmiştir. Ayrıca USON tarafından 28 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi yine ilgili kurum ve kuruluşa bildirilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
“Ayrıca siber güvenlik alanında milli hassasiyetlere sahip nitelikli uzmanlar yetiştirmeye son derece önem veriyoruz. Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesi olan Pendik Teknopark İstanbul Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri gibi gençlerimizin gözlerindeki ışık heyecan ve azmi gördükçe geleceğe dönük umutlarımız bir kez daha yeşeriyor. Yine BTK Akademi’nin siber güvenlik, veri bilim ve çocuklara yönelik özel robotik kodlama eğitimleri gibi eğitim içerikleri sunan portalına kayıtlı öğrenci sayısının 747 bini aşmış olması da beşeri sermayemiz açısından önemli bir gelişmedir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin “81 ilde 81 siber kahraman” projesi, siber güvenlik eğitimleri, siber zeka bilgi yarışmaları ile gençlerimizin siber teknoloji alanında yatkınlığı gelişmektedir. Yükseköğretim programlarımız yine bu doğrultuda geleceğin mesleklerine uyumlu şekilde güncellenmektedir” diyen Oktay, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinin tüm paydaşlarını siber güvenlik alanında uzman yetiştirmeye ve insan kaynağımızın gelişmesi için daha çok katkı sağlamaya davet etti.