HPE, ISS’de yaptığı 24 deneyi tamamladı

Hewlett Packard Enterprise (HPE), ISS Ulusal Laboratuvarı iş birliğiyle Şubat 2021’de uzaya fırlattığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) çalışan ilk ticari uç bilgi işlem ve yapay zeka destekli sistemi olan HPE Spaceborne Computer-2’nin (SBC-2) veriden içgörüye ulaşma süresini aylardan dakikalara indirerek 24 farklı araştırma deneyini başarıyla tamamladığını duyurdu.

Deneyler, astronotların uzayda kendi kendine yeterliliğini artırma çabasının bir parçası olarak sistemin güvenilirliğini kanıtlamak üzere gerçek zamanlı veri işlemeyi ve yeni uygulamaların testini kapsıyordu. Bunlar arasında sağlık, görüntü işleme, doğal afetlerle mücadele, 3 boyutlu baskı, 5G ve yapay zeka tarafından sağlanan çözümleri destekleyen deneyler de yer alıyor.

Çözüm, astronotların verileri doğrudan uzay istasyonunda gerçek zamanlı olarak işlemelerini, böylece ham verilerin analiz edilmek üzere Dünya’ya gönderilip işlenen verilerin geri yüklenmesi sırasında ortaya çıkan uzun gecikme ve bekleme sürelerinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. SBC-2 aracılığıyla sunulan sıradışı uç bilgi işlem yetenekleri, astronotların ve uzay kaşiflerinin verileri analiz etmek ve farklı amaçlarla kullanmak üzere sıkıştırarak çok daha hızlı bir şekilde Dünya’ya göndermelerini sağlıyor. Daha önce, 1,8 GB ham DNA verisinin yalnızca ön analizi için Dünya’ya gönderilmesi ortalama 12,2 saat sürüyordu. SBC-2 ile uzay istasyonundaki araştırmacılar anlamlı içgörülere ulaşmak için aynı verileri altı dakika içinde işleyebiliyor, 92 KB alana sıkıştırabiliyor ve sadece iki saniyede Dünya’ya gönderebiliyorlar. Bu 20 bin kat daha yüksek hız anlamına geliyor.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE