2020 boyunca beta sürümüyle kullanılacak olan VIVE SYNC, tüm dünyada uzaktan çalışanların üretkenliğini artırıyor ve gelişmiş ortak çalışma çözümleri sunuyor
HTC VIVE(R) bugün, uzaktan ortak çalışma ve toplantı uygulaması VIVE Sync’in beta sürümünü şirketler ve uzaktan çalışanlara ücretsiz olarak sunduğunu duyurdu. Şirketlerde iletişimi ve üretkenliği artırmak için özel olarak geliştirilen güvenli ve kullanışlı bir VR ortak çalışma aracı olan Vive Sync, şirket içindeki ve dışındaki ekiplerin sanal bir alanda bir araya gelmesini sağlıyor.
“VR sayesinde, uzaktan çalışan ekipler diğer hiçbir aracın veya ortamın sunmadığı aynı fiziksel odada bulunma deneyimini yaşayabiliyor.” diyen HTC VIVE İçerik Geliştirme ve Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Sapienza, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vive Sync dünyanın her yerinden iş arkadaşlarının ve ortakların sanal bir alanda etkileşime girmesini sağlayarak üretkenliği, ortak çalışma imkanını ve ekip ruhunu artırıyor. İş dünyasını daha çok kişinin dünyanın dört bir yanında uzaktan çalıştığı bir gelecek bekliyor. VR da bu yeni gerçeklikte başarılı olmak için gereken çözümü sunuyor.”
“Vive Sync gibi uygulamaların VR ile evden çalışan dağınık ekipler arasındaki iş birliğini ve verimliliği artıracağına inanıyoruz.” diyen NVIDIA XR Direktörü David Weinstein sözlerini şöyle sürdürdü: “NVIDIA VRS ve Vive Pro Eye tarafından optimize edilen Vive Sync ile VR’de yüz yüze görüşmek, farklı ülkelerde yaşayıp birlikte çalışan ekipler için de bir varlık ve bağlantı hissi sağlıyor.”
Gallup tarafından hazırlanan “Amerikan İş Gücünün Durumu” raporu1, uzaktan çalışmanın hızla normalleştiğini gösterdi. Raporda, çalışanların %43’ünün bazı durumlarda ekip arkadaşlarından uzakta çalıştığı, %37’sinin ise esnek ve uzaktan çalışma imkanları sunulduğu takdirde işini değiştirebileceği ortaya çıktı. Ancak, Future Workplace ve Virgin Pulse tarafından düzenlenen “İş Yerinde Bağlantı”2 başlıklı ankette ise uzaktan çalışanların yalnızlıktan dolayı işlerini bırakmaya daha yatkın oldukları tespit edildi. Çalışanların %43’ü yüz yüze görüşmenin ekipleriyle daha yakın ilişkiler kurmasına yardımcı olduğunu dile getirdi. Vive Sync yöneticiler ve çalışanların kritik önem taşıyan bu yüz yüze görüşmeleri yapmalarına olanak tanıyarak etkileşimi, ortak çalışma imkanını ve üretkenliği artırıyor.
Uzaktan Çalışanları Bir Araya Getiren Özellikler
Aynı anda 30 kişinin katılabildiği Vive Sync, kullanıcılara şirket içi tasarım toplantıları, çevrim içi sınıf görüşmeleri, sanal basın toplantıları ve hatta uzaktan satış sunumları yapma olanağı sunuyor. OneDrive ile entegre olan çözüm sayesinde katılımcılar sunucularındaki video dosyalarını, PowerPoint sunumlarını, 2D ve 3D materyallerini de doğrudan kolayca paylaşabiliyor. Ekran görüntüsü alma veya sesi yazıya çevirerek not alma özellikleri ile önemi kararları ve bilgileri Sync’in dışında paylaşmak da mümkün.
Katılımcılar, App Store ve Google Play’de yer alan Sync Avatar Creation mobil uygulamasını kullanarak kendilerine benzeyen kişisel ve dinamik dijital avatarlar oluşturabiliyor. Tüm vücudu takip eden sistemde katılımcıların avatarları gerçek beden diliyle iletişim kurma fırsatı vererek diğer katılımcıların dikkatinin dağılmasını önlüyor. Vive Sync ayrıca Tobii göz takip teknolojisini de destekliyor. Katılımcıların göz hareketlerini izleyen bu teknoloji sanal iş arkadaşları veya müşterilerle daha doğal etkileşime girme imkanı sunarak toplantıları gerçeğe yakın hale getiriyor. Vivo Pro Eye gibi başlıklar bu teknolojiyi doğrudan sunabiliyor.
Ücretsiz açık beta döneminde şirketler şu an Vive Sync’te bulunan tüm özelliklere erişebilecek. Bu özellikler arasında şunlar yer alıyor:
- OneDrive Desteği – Şirket içi dosyaları uygulamaya güvenle yükleyip kolayca paylaşabilirsiniz. PowerPoint, PDF, video ve görsel dosyalarını toplantı odasındaki büyük ekranda gösterebilirsiniz.
- 3D Model İnceleme – 3D modeller yükleyip ayrıntılı inceleme için boyutunu ayarlayabilirsiniz.
- Özel Avatar Tasarımı – Kullanıcılara benzeyen kişisel avatarlarla etkileşimi artırabilirsiniz.
- Kişisel Notlar – Sesten yazıya aktarılan notlar ve ekran görüntüleriyle önemli bilgileri VR ortamının dışına taşıyabilirsiniz.
- 3D Çizim – Modellerin ve dosyaların üzerine çizimler ekleyebilir veya tahta doğaçlama çizim yapabilirsiniz.
- Konferans Masaları ve Oditoryum Düzeni – Tanıdık konferans masasının etrafında toplanabilir veya katılan kişi sayısına göre oditoryum düzeni de oluşturabilirsiniz.
- VR Özelliği Olmayan PC ile Katılım – Katılımcıların VR başlığı olmadan da PC üzerinden toplantılara dahil olmasını sağlayabilirsiniz.
- VIVE Ekosistem Desteği – Vive Sync, tek başına ve PC’ye bağlı çalışan VR başlıkları da dahil olmak üzere tüm VIVE cihazlarıyla uyumlu.
Vive Sync’e yeni özellikler ve hizmetler eklenmeye devam edecek. İleride eklenecek özellikler arasında şunlar bulunuyor:
- Geniş Donanım Uyumu – Oculus Rift, Oculus Quest, Windows Karma Gerçeklik ve Valve Index cihazlarıyla birlikte daha geniş VR ekosistemine destek.
- Ev Sahibi Kontrolü – Büyük toplantıların tüm kontrolünü elinize alarak, katılımcıların sesini kısma veya belirli özellikleri kapama gibi özelliklerle dikkat dağıtıcı unsurları azaltabileceksiniz.
- Oturum Kayıtları – Katılamayan kişilerle paylaşmak için toplantıların tamamını kaydedebileceksiniz.
- VR Özelliği Olmayan PC ile Katılım – Katılımcıların VR başlığı olmadan da PC üzerinden toplantılara dahil olmasını sağlayabilirsiniz.
Tüm VIVE başlıklarını destekleyen Vive Sync’i https://enterprise.vive.com/us/solutions/vive-sync/ adresinden indirebilirsiniz.
Nvidia’s RWWN ile ilgili daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz: https://www.nvidia.com/en-in/remote-work/
1 “Amerikan İş Gücünün Durumu”. Gallup, 2017.
2 “İş Yerinde Bağlantı Araştırması”. Future Workplace ve Virgin Pulse, 2018.