James Webb Uzay Teleskobu, ‘Buz Devi’ Uranüs’ten olağanüstü güzellikte bir görüntü yakaladı

Uranüs’ün daha önce benzeri görülmemiş netlikte bir görüntüyü James Web Uzay Teleskobu tarafından çekildi. Buz Devi’nin çarpıcı halkaları gözler önüne serilmiş oldu.

Uranüs’ten paylaşılan yeni görüntü heyacana neden oldu. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu merceklerini Güneş Sistemi’nin Buz Devi’ne doğru çevirdi. Gezegenin etkileyici halkaları, parlak uyduları ve dinamik atmosferi öne çıktı.

Son zamanlarda Uranüs hakkındaki haberler artmaya başladı. NASA, yeni keşif seferi programlarına Buz Devi’ni de içerisine alırken yapılan gözlemlerde gezegen uydularından en az birinde ‘yaşama elverişli’ bir ortam olabileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve NASA iş birliğinde işletilen James Web Uzay Teleskobu, toplamda 10 milyar dolara mal olmuş ve dünyanın en pahalı teleskobu ünvanını almıştı.

2022 senesinin yaz ortalarında çalışmaya başlayan teleskop, tahmini olarak 9 ayda birden fazla gözlemde bulundu. Araba Tekeri Galaksisi, Phantom Galaksisi, Tarantula Nebulası ve evrendeki en eski kara delik gibi etkileyici bir çok gözleme imza attı.

James Web Uzay Teleskobu’nun yeni hedefi hakkında gizli olan gezegen Uranüs oldu. Gezegenden paylaşılan yeni fotoğraf, 6 Şubat 2023 tarihinde kayda geçirildi.

Uranüs’ün en iç halkaları uzun yılların ardından ilk defa gözlemlenebildi

Yeni Uranüs fotoğrafı, gezegenin bilinen 13 halkasından 11’ini kayda geçirmeyi başardı. Halkalardan birkaçı o kadar parlak ki birbirlerine karıştığı için net bir biçimde seçmek zor bir hale geliyor. Bununla beraber gökbilimciler kızılötesi kamera sistemiyle gezegenin en içteki iki sönük halkasını yakalayabilecek duruma gelmiş görünüyor.

Bu tozlu halkalar, daha evvel 1986 senesinde Uranüs’ün yanından geçen Voyager 2 uzay aracınınkiler ve son dönemlerde W. M. Keck Gözlemevi’nin gelişmiş ve uyarlanabilir mercekleri tarafından görüntüye alınabilmişti.

Voyager 2 uzay aracı 1986’daki uçuşu esnasında Uranüs’ü görüntüye aldığında, gezegeni belirgin özellikleri olmayan durgun bir halde mavi bir bilyeden biraz daha fazlası olarak görüntüye almıştı. James Webb Uzay Teleskobu ise çok daha hareketli ve belirgin bir gezegenin görüntüsünü kayda aldı.

Şu aralar, Uranüs’ün kuzey kutbunda bahar mevsimi yaşanıyor. Bu, Buz Devi’nin sağ bölgesinin Güneş’e bakan kuzey kutbundaki buz örtüsünde parıldadığı görüntülerde seçilebiliyor. Bilim adamları kutup bölgesinin bu yönünü ilk defa gözlediklerini belirtti.

Buz Devi’nin bazı uydularıda görüntüye alındı

Bununla beraber James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ün bilinen 27 ayından 6’sını görüntülemeyi başardı. Teleskobun görüntüye aldığı uydular, gezegenin en ışıltılı ayları olma özelliğini de içinde barındırıyor. Kaydedilemeyen diğer uydular, 12 dakikalık pozlamada görünemeyecek derecede bulanık haldeler.

James Webb Uzay Teleskobu Buz Devi’ni kayda almaya devam edecek. Özellikle gezegenin bulanık dış halkaları tekrar gözleme alınacak.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE