John Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından, insan kalbinin ani durma riskinin olup olmadığını tespit eden ve varsa tam olarak ne zaman duracağını tahmin eden bir algoritma geliştirildi.
Derin öğrenme teknolojisinden dayanan ve “Survival Study of Cardiac Arrhythmia Risk” (Kardiyak Aritmi Hayatta Kalma Çalışması – SSCAR) ismi verilen bu algoritma, kalp hastalığı olan her hasta için kişiselleştirilmiş bir hayatta kalma değerlendirmesi oluşturan sinir ağlarını kullanarak, 10 yıl içinde ani kalp durması yaşanması ihtimalini hesaplamanın yanı sıra, ne zaman duracağını da yüksek doğrulukla bildiriyor.
Dünyada bir ilk olan bu algoritma, ilk olarak üniversite hastanesinde gerçek hasarlı kalplerin hasar dağılımının görülebildiği görüntüler kullanılarak eğitildi. Yüksek kontrastla algoritmaya sunulan görüntüler, algoritmanın çıplak gözle görülemeyen detayları görmesini sağladı.
Hafızasına kattığı görüntüleri kendisine sunulan görüntülerle karşılaştırarak tahminlerini gerçekleştiren algoritmanın tahminleri, yapılan her testte doktorların tahminlerinden daha doğru sonuç üretmeyi başardı. Bununla birlikte ABD’deki 60 sağlık merkezinden bağımsız hasta gruplarının farklı kardiyak geçmişleri ve farklı görüntüleme verileriyle yapılan testler de yüksek doğrulukta sonuç verdi.