Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 11 Şubat 2022 ‘de Antalya’da düzenlenen 3’üncü Sektör Zirvesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Açılış sonrası düzenlenen basın toplantısında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Pardus’un kullanılması ve yaygınlaştırılması konusunda yaptığı çalışmalardan bahsetti
Pardus’un çok doğru bir proje olduğunu, fakat insan kaynağı anlamında 25 – 30 kişiyle götürebilecek bir proje olmadığını belirten Koç, “Yani şimdi bu kadar az bir kişiyle işletim sistemini ayakta tutma şansınız yok. AFAD mesela çok yoğun bir şekilde Pardus kullanıyor. Ama kendi modüllerini kullanıyor. Her şeyini kullanmıyor. Çünkü Wi-Fi, kart okuyucu ve USB gibi hepsini çalıştırmaya çalıştığınız zaman bazı sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Bundan dolayı da biz kurumlarımızın ihtiyaçlarına göre onu küçültüyoruz. Sadece o kullanıcının ihtiyacı olan ekranlar çıkıyor” dedi.
Bu duruma örnek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapmış olduğu yazılımdan bahseden Koç, “Onlar sadece Gelir İdaresindeki insanların kullanabileceği o yazılımın çalıştığı bir bilgisayar yaptılar. Bu da işimizi gördü. Hem de şöyle bir durum var. Her tarafı kapattığınız için siber güvenlik, siber saldırı yüzeyini de daraltmış oluyorsunuz. Daha güvenli hale gelmiş olabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Her kişinin Pardus kullanabileceği bir ortam yakın bir gelecekte olacak mı derseniz o konuda çok pozitif olmadığımızı söylemek zorundayım. Ama kamunun ihtiyaçlarına yönelik Pardus yayınları olacak” diyen Koç sözlerine şöyle devam etti: “Herkesin kullandığı işletim sistemleri insanlarda bir alışkanlık oluşturdu. Artı insanlar nereye basacağını, nasıl kapatacağını her şeyi biliyor. Şimdi siz bu insanı hayatı boyunca hem ilkokul, hem ortaokul, hem lise, hem de üniversitede görmüş olduğu ekranı kaldırıp diyorsunuz ki sen bu ekranı unut, ben sana yeni bir ekranla yeni bir işletim size veriyorum. Burada bir adaptasyon süreci oluyor. Mesela ne oluyor? Biz zorunlu olarak bir Pardus bilgisayarı dağıttığımız zaman, yanına bir tane daha Microsoft lisanslı, Windows bilgisayar istiyor. Çünkü hayatı ona alışmış. Şimdi bundan dolayı Pardus’un ilerlememesinin nedeni eğitim. Çalışanlarımızın hepsine öncelikle bir altı ayla bir yıl arasında bir eğitim vermemiz gerekiyor ki onlara adapte olabilsinler.”