14’üncü Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda Dijital Gündem’e konuşan ODTÜ Kriptografi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferruh Özbudak, sağlıkta siber güvenlik alanında bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalardan ve ileride bu alana yönelik yapmayı düşündükleri çalışmalardan bahsetti.
Kriptografi Ana Bilim Dalı olarak özellikle kriptografinin ve bilgi güvenliğinin tüm dünya ölçeğinde çalışmalarını yaptıklarını söyleyen Özbudak, “Sağlıkta bilişimin pandemi süresince gittikçe önemi arttı. Bizim çalışmalarımızın da bu konuyla çok büyük ilişkileri var. Kullanıcıların kişisel verilerinin korunması, hem güvenli bir şekilde saklanması, hem de saklanırken bozulmaya uğramaması gibi bazı konular var. Bunun için uzun yıllardır çalışılan kriptografik bazı çözümlerin sağlıkta da uygulanması son günlerde popüler oldu. Bu konuda bazı çalışmalar var. Tabi biz bunların daha çok hem mühendislik hem matematiksel alanlarında ki bazı kıstaslarına bakıp, bunları geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Artık vücudumuzda bazı hastalıklarda kalp pili gibi, bazı beyin hastalıklarında beynin içerisine monte edilen çeşitli aparatlar ve sensörler olduğunu belirten Özbudak, “Bu sensörlerin kullanılmasında kriptografik bazı uygulamalar çok önem kazanmaya başladı. Bütün dünyada bu teknolojiler gelişirken, bu teknolojilerin yarattığı açıklarda gelişiyor. Dolayısıyla çok hızlı çalışıp, hem yeni teknolojilere ayak uydurmak, hem de bu açıkları kapatmak için geliştirilen ataklara katkı da sunmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
VİDEO: 73
BAŞLIK: Kriptografik Çözümlerin Sağlıkta Uygulanması Son Günlerde Popüler Oldu
KONUŞMACI: Prof. Dr. Ferruh Özbudak – ODTÜ Kriptografi Bölüm Başkanı
RÖPORTAJ: Oğuz Gürler