Nero Endüstri’nin, Yarı İletken Sensörlerde Dışa Bağımlığı Sonlandıracak Yatırımına, Cumhurbaşkanlığı Desteği

Savunma ve havacılık platformlarına yönelik alt sistem ve bileşenler üreten Nero Endüstri’nin, yarı iletken sensör üretimi alanında yapmaya hazırlandığı 1,6 milyar liralık yatırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan 2443 Sayılı ve 21 Nisan tarihli kararname ile Proje Bazlı Teşvik Kapsamı’na alındı. Özellikle savunma ve havacılık sanayisinde kullanılan kızılötesi ısı sensörleri ve lazer sensörleri gibi yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin imalatında kullanılacak olan yarı iletkenler, Türkiye’nin bu konudaki dışa bağımlığını da sonlandıracak.

Nero Endüstri’nin, bu alanındaki uzmanlığının değerlendirilmesinin ve yeterli görülmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla alınan bu teşvik sayesinde, 300 milyon doların üzerinde bir yatırım yapılacak. Söz konusu yatırım sayesinde kurulacak fabrika ile birlikte Türkiye, bu alandaki kritik teknolojilere ev sahipliği yapacak. Bu fabrikada üretilen yeni yarı iletken sensörler, savunma ve havacılık sanayisi açısından büyük öneme sahip; Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Filtrasyon Sistemleri, İnfilak Bastırma Sistemleri, Lazer ve Radar Uyarı Sistemleri gibi ürünlerde kullanılacak. Bu sistemler, birçok kritik işlevi yerine getiriyor:

  • Radar veya lazer güdümlü füzeleri tespit ederek, karşı tedbir uyguluyorlar.
  • Zırhlı araçlara yapılan roketatar saldırıları neticesinde, araç içindeki patlamayı tespit edip anında söndürebiliyor.
  • KBRN tehditlerini tespit ediyorlar.

Halihazırda, insan hayatını koruyan bu sistemlerde kullanılan sensörlerin bir kısmı, yurt dışından temin ediliyor. Nero Endüstri’nin bu yeni yatırımı, Türk savunma ve havacılık sanayisinin ürünlerinin yerlilik oranının artmasının da yolunu açacak.

300.000 metrekarelik bir alana kurulacak fabrikada ayrıca, savunma sanayisinin yanı sıra şu anda Türkiye’de üretimi olmayan ve otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan birçok sensör ve yarı iletken teknolojisinin geliştirmesinin ve üretiminin önü açılacak.

Nero Endüstri, bu yatırım ile birlikte, 12 milyar liralık yıllık ithalatın önüne geçilmekle kalmayacak, aynı zamanda yurt dışına yapılacak satışlarla birlikte ülke ekonomisine 20 milyar liralık ek gelir de getirecek. Yatırımların tamamlanması ile birlikte nitelikli istihdam sayısı 400’e, toplam istihdam sayısı da 3.000’e çıkacak.

Nero Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, konu ile ilgili şunları söylüyor: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ile 18 senede gelinen noktada, ülkemizde 10’larca firma dev yatırım hamleleri yaparak istihdama katkıda bulundu ve yüksek teknolojili ürünlerle birlikte ekonomimize katma değer sağlamaya başladı. Cumhurbaşkanımızın, Nero Endüstri’nin yatırımını desteklemesi ile birlikte biz de Türkiye’nin dev teknoloji atağı ve yerlileştirme çalışmalarına katkımızı sürdüreceğiz. Bu sayede, yarı iletken sensörler, KBRN tespit sistemleri ve infilak bastırma sistemleri ile lazer ve radar uyarı sistemi seri imalat projesinin onayı ile birlikte, mevcut yatırımlarımıza ilave olarak, yaklaşık 1,6 Milyar liralık yüksek teknoloji yatırımı yapacağız.

Projelerimizde geliştirdiğimiz yerli ve milli teknolojilerden yararlanan elektronik ve yarı iletken bileşenlerin üretimlerini, bugüne kadar kendimiz yapamıyorduk. Bu ürünlerin seri üretiminin de Türkiye’de yapılabilmesi, teknolojimizi yükseltebilmemiz ve dışa bağımlığımızı azaltması bakımından önemli bir adım oldu. Ülkemizin gelecek hedefleri ve dünya devletlerinin yarı iletken sektörlerine yapmakta olduğu milyarlarca dolarlık yeni yatırımları karşısında, Türkiye Cumhuriyeti de büyük bir yatırım hamlesi ile rekabet edilebilirliğin önünü açacak bir tesise kavuşacak.”

Yatırımın Kısa Vadede Türkiye’ye Katkıları

Yatırım kapsamında mevcut yerli teknolojilerinin önemi ve kritikliğinin farkındalığının artması sağlanacak. Bu kapsamda ithal veya düşük teknolojili ürünler ile rekabet avantajı yakalanacak, kamu alım garantisi ve diğer mekanizmaların işletilmesi ile ithalatın da önü kesilecek. Bu kapsamda ekonomik iyileşmelerin getireceği yüksek teknoloji geliştirme motivasyonu da yatırımın tamamlanmasında kaldıraç etkisi yaratacak. 

Nero Endüstri’nin hâlihazırda %80’in üzerinde yerlilik oranı ile ürettiği ve roketatar saldırılarında askerlerin hayatını kurtarabilen bir teknoloji olan infilak bastırma sistemlerinin, sensörlerinin de yurt içinde üretilmesiyle birlikte kritik sistemlerde yurt dışına bağımlılık ortadan kalkacak ve güvenlik güçleri tarafından kullanılan binlerce zırhlı araca daha bu sistemlerin entegre edilebilmesinin ya da bu araçların modernize edilebilmesinin önü açılacak. Aynı şekilde lazer uyarı sistemleri ve KBRN Filtrasyon sistemleri gibi diğer kritik teknolojilerin de yerli kaynaklardan temin edilmesi mümkün olacak.

Yatırımın Orta Vadede Türkiye’ye Katkıları

Yatırım kapsamında inşa edilecek olan fabrikada, yıllık 50 milyon adedin üzerinde yarı iletken sensör imalatı yapılabilecek. Yabancı ülkelerin, son kullanıcı lisansları ile engelleyebildiği projelerin önündeki engeller kaldırılmış olacak. Özel sektör ve kamu iş birliği ile yapılan bu gibi projeler, çok daha hızlı ticarileşmeye ve istihdam sağlamaya başlayacak.

Nero Endüstri Hakkında 

Nero Endüstri Savunma Sanayi A.Ş (Nero Endüstri), Türk sermayesi ile 2009 yılında, Ankara’da kurulmuş bir savunma sanayi firması. Kurulduğu günden bugüne kadar, başta Savunma Sanayii Başkanlığı olmak üzere sektöre yön verenlerin almış olduğu yerlileştirme kararları kapsamında, yurt dışından temin edilen birçok ürünü, özgün tasarımları ile yurt içinde sıfırdan geliştirdi. Bu sayede bugüne kadar, Türkiye ekonomisine 360 milyon liralık bir katkı sağladı ve 600 milyon liranın yurtdışına çıkışını engelledi. Toplam 180 personel ve 400’ün üzerinde alt yüklenicisi ile birlikte geliştirdiği ürünlerini, 30’un üzerinde ülkenin silahlı kuvvetlerine ihraç etmeyi başardı.

Savunma sanayisi alanında Türkiye’nin önemli alt sistem üreticilerinden biri olan Nero Endüstri, bünyesindeki Ar-Ge Merkezi ve Test Merkezi’nde istihdam ettiği 100’ün üzerindeki mühendis ile yüksek güvenilirlikte yerli ürünler geliştiriyor. Geliştirdiği teknolojiler, alanında en gelişmişleri arasında yer alıyor ve küresel pazarda rekabet ediyor.

“Kaynak: http://www.savunmahaber.com/nero-endustrinin-yari-iletken-sensorlerde-disa-bagimligi-sonlandiracak-yatirimina-cumhurbaskanligi-destegi/

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE