Google ve Deconstructor of Fun iş birliğiyle hazırlanan İstanbul Gaming Summit 9 Mart’ta bütün dünyadan konuşmacılar ve katılımcılarla, oyun sektörünün tamamlayıcıları Divan Kuruçeşme’de bir araya geldi. Etkinliğe çoğunlukla mobil oyun sektörüne içinden geçtiği zorlu dönem damgasını vurdu. Zirvede trendler, dünya çapında yaşanan düzenlemeler ve kurumsal sürdürülebilirlik stratejileri görüşüldü.
Oyun sektörü Google ve Deconstructor of Fun ev sahipliğinde İstanbul’da bir araya geldi. Sektörün güncel olaylarının konuşulduğu etkinlikte katılımcılar, bütün gün boyunca ilham veren konuşmacılar ile bir arada olup onları dinleme fırsatı buldu. Zirvenin gündeminde, küresel resesyonun ve Apple’ın Identifier for Advertisers (IDFA) programında yaptığı değişimin oyun sektörüne etkileri yer aldı.
Konuşmacılar farklı sahalarda sunumlar yapsalar da verdikleri mesaj aynıydı: ”Oyun sektöründe yaklaşmakta olan bir kriz var. Etkisini Türkiye’de oyun geliştiricilerinin odaklandığı ‘hypercasual’ tarafında hissettiren, paradigmaların değişmesi gerektiğine işaret eden bir kriz sürecine giriyoruz. Uygulama mağazalarında yüksek indirme rakamlarına ulaşan formatların benzeri onlarca hatta yüzlerce oyunun yapıldığı bir ortamda sektör doygunluğa ulaşmaya yaklaşmışken, iki önemli gelişme sorunu durumu daha da karıştırdı.”
Apple’ın geçtiğimiz yıllarda IDFA sistemini yürürlükten kaldırmasıyla reklam hedefleme çalışmalarında yeni bir dönem başlarken, bu olay mobil platformlarda gelir modelini reklamlar üstüne kuran oyunları derinden etkilemişe benziyor. Buna pandemi sonrası dönemde kendini gösteren küresel ekonomik hareketsizlik de eklenince sektör bu durum karşısında bir çözüm arayışına başladı. Global ekonomik hareketsizlik elbette hiçbir sektör için yeni bir bilgi değil. Fakat oyun endüstrisi gibi ürünleri kripto paralar, dijital reklamlar ve platform trendlerine bağlı olan bir alanda, hareketsizliğin çarpan etkisi çok daha yoğun bir şekilde gözlemleniyor.
Farkındalığa dikkat çekildi
Istanbul Gaming Summit’te bu sorunlu döneme yönelik perspektifler ve teklifler bütün konuşmacıların gündemindeydi fakat özellikle üç oturumda kritik mesajlar yer aldı. Google Retail, Apps & Gaming Director Alpagut Çilingir, konuşmasında değişken koşullara adapte olma yeteneğinin, gelecek dönemde önemli olacağı üzerinde dururken, Kim Nordström CEO’lar ve yöneticilerle yaptığı röportajlardan oluşturduğu farkındalıklarla başarılı stratejiler yaratmanın önemli noktalarını dile getirdi. Son olarak, Sr Product Manager, Game Economy & F2P Monetization Specialist Javier Barnes, yeni dönemde kullanıcıları elinde tutmak için, oyun tasarımının temel dinamiklerinden yarar sağlanılması gerektiğine inancını paylaştı. Bu üç bakış açısının birleştiği kritik nokta; mobil oyun endüstrisinde kurumsal bilincin yeni koşullara adapte edildiği, markalaşma çalışmalarına yoğunluk verildiği, oyun tasarımının derinlerine inilerek ürünlerin gözden geçirildiği bir farkındalık süreciydi.