Montreal Üniversitesi araştırmacıları tarafından, proteinlerdeki yapısal değişiklikleri izlemek için sentetik DNA kullanılarak, radyo dalgaları alıp gönderebilen ve insan saçından yaklaşık 20 bin kat daha küçük olan, dünyanın en küçük anteni üretildi.
Yakın zamanda Nature Methods dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, birbirine kenetlenen Legolar gibi hareket eden kısa sentetik DNA dizileri kullanarak, proteinlerin işlevlerini tanımlayabilecek DNA bazlı floresan, yani bilgileri kaydetmek ve geri bildirmek için ışık sinyallerini kullanan “nanoantenler” geliştirdi.
Montreal Üniversitesi’nden kimyager Scott Harroun, geliştirdikleri beş nanometre uzunluğundaki nanoanten sayesinde ilk defa birçok kanser türü ve bağırsak iltihabıyla bağlantılı olan “alkalin fosfataz enzimi”nin birçok biyolojik molekül ve ilaçla etkileşimini gerçek zamanlı olarak tespit edebildiklerini belirtti.
Kimyager Dominic Lauzon ise, geliştirilen bu yeni yöntemin umut verici yeni ilaçların belirlenmesine yardımcı olabileceğini ve nano mühendislere gelişmiş nanomakineler geliştirmeleri için rehberlik edebileceğini dile getirdi.