Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 11 Şubat 2022’de Antalya’da düzenlenen 3’üncü Sektör Zirvesi’nin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Hiç şüphesiz siber saldırılar toplumun her kesimini tehdit ediyor. Kişisel veriden ticari sırra, maddi menfaat amacından dezenformasyona, kamu düzeninden devlet güvenliğine kadar her alanda siber saldırılarla karşılaşıyoruz. Bu kapsamda siber güvenlik, milli güvenliğimizden ayrı düşünülemez ve milli güvenliğimize önemli katkılar sağlayan bir unsur haline geldi” dedi.
Siber güvenliğin sağlanması hususunda, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na verilen yetki ve görevler çerçevesinde ulusal siber güvenlik organizasyonunu oluşturarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Sayan, “Bakanlık olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız ve paydaşlarımızın katkıları ile 2013-2014, 2016-2019 ve son olarak 2020-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planlarını hazırladık. Eylem planlarımız dâhilinde, Bakanlığımız koordinasyonunda tüm kamu kurumlarımızın siber güvenlik hazırlık seviyesini artırmanın yanı sıra, çeşitli rehberlerle siber güvenlik konusunda şirketlerimizin daha iyi organize olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
USOM çalışmaları kapsamında, 120 bin’in üzerinde zararlı bağlantı tespit edilerek kontrollerinin yapıldığını ve altyapı seviyesinde erişiminin engellendiğini vurgulayan Sayan, bu sayede USOM tarafından ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıların önlenmesi sağlanarak, 30 bin’in üzerinde siber güvenlik bildiriminin ilgili kurum ve kuruluşlara iletilerek, gerekli önlemlerin alınmasının sağlandığını söyledi.
Ayrıca USOM koordinasyonunda kurumların ve kritik altyapıların korunmasına yönelik faaliyet gösteren SOME ağının da her geçen gün büyümekte olduğunu dile getiren Sayan, “Son rakamlara göre 2 bin 68 kurumsal ve sektörel SOME’miz bulunurken, SOME’lerimizde görevli siber güvenlik uzmanı sayımız da 6 bin 72’ye ulaştı. Bunun yanı sıra bu yapılanmaları yeni kuracak kurumlarımıza yardımcı olacak bir SOME olgunluk modeli de Siber Güvenlik Eylem Planımız kapsamında geliştirilmiş durumda” şeklinde konuştu.
“Tüm bu çalışmalardan da anlayacağınız üzere bizim en büyük amacımız ülkemizin siber güvenliğini en üst seviyede korumak. Çünkü artık yarış siber âlemde. Saldırılar sanal silahlarla yapılıyor. Dolayısıyla siber güvenliği sağlamak demek milli güvenliği sağlamak demek. Siber güvenlik alanındaki yerli ve milli üretim ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Bu yüzden siber çalışmalar konusunda oluşturulacak ekosisteme ziyadesiyle önem veriyorum” diyen Sayan, sözlerine şöyle devam etti:
“İşte tam bu aşamada bizlere olduğu kadar sizlere de büyük bir emek ve görev düşüyor. Yurt dışından sağlanan ürünlerin implementasyonları ya da hazır paket kurulumları gibi uygulaması kolay, kazancı ve işleyişi belli faaliyetler yerine; yerli ve milli ürünlerimizin geliştirilmesi ve bu ürünleri başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm işletmelerin rahatlıkla temin edebilmesi hususunda siz değerli paydaşlarımızın elini taşın altına koymalarını bekliyorum. Bu noktada yerli firmalarımıza desteğimizin her platformda süreceğini belirtmek isterim.”