Roketsan’ın Stand-Off Mühimmat (SOM) seyir füzesi ailesinin en yeni üyesi olan SOM-J, Milli Muharip Uçak (MMU) için geliştirilmeye devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin havadan karaya/satha seyir füzesi ihtiyacını karşılamak için geliştirilen SOM ailesinde, geliştirme çalışmaları hız kesmiyor. Ailenin ilk ürünü olan ve yüksek infilaklı basınç parçacık etkili harp başlığı kullanılan SOM-A’da, güdüm sistemi olarak ANS/KKS (Ataletsel Navigasyon Sistemi / Küresel Konumlandırma Sistemi) ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi yer aldı. Ailenin bir sonraki üyesi SOM-B1’nin güdüm sistemlerine Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi ile beraber Otomatik Hedef Algılama yeteneği ve Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlık ilave edildi. SOM-B2 ise B1 ile aynı güdüm sistemine sahip ancak A ve B1’den farklı olarak, zırh delici bir harp başlığı taşıyor.
Ailenin son üyesi SOM-J, özellikle F-35 uçaklarının dâhili silah istasyonlarına uyacak şekilde boyutlandırıldığı için, SOM ailesinin, düşük radar izine sahip uçaklara yönelik sürümü olarak öne çıkıyor. 29 Eylül’de Roketsan’da, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısında, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılmasıyla, SOM-J’nin geleceğinin ne olacağı da soruldu. Prof. Dr. İsmail Demir, bu soruya verdiği yanıtta, SOM-J için yapılan çalışmaların boşa gitmediğinin altını çizdi ve geliştirilecek mühimmatın MMU’da kullanılmasının planlandığını ifade etti. Prof. Dr. Demir, SOM-J’nin diğer F-35 kullanıcılarına ihracatının ileride mümkün olabileceğini, ancak şu aşamada bu yönde bir çalışma olmadığını da ilave etti.
SOM-J’de, SOM ailesinin diğer üyelerinden farklı olarak, deniz hedeflerine karşı etkili olan yarı-zırh delici bir harp başlığı bulunuyor.
Kaynak: www.savunmahaber.com