Tarım, turizm, tekstil ve teknoloji Urfa 4.0’da buluştu

Hazine ve Maliye Bakanlığı himayelerinde Şanlıurfa Valiliği ev sahipliğinde, Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı paydaşlığında “Urfa 4.0 Zirvesi” gerçekleştiriliyor. İki gün sürecek zirve kamu ve özel sektörden çok sayıda uzmanı bir araya getiriyor.

İki aylık yoğun çalışmanın ürünü olan zirvenin tarım, tekstil, turizm ve teknoloji alanında çok sayıda ismi bir araya getirdiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve Urfa 4.0 Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Cebrail Taşkın, “Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk defa 4 ana alanda çok değerli konukları burada ağırlıyoruz. Yerli ve yabancı şirketlerimizin CEO’ları iş insanları, bilim insanları, STK başkanları, kamu genel müdürleri ve çok değerli iş adamları burada bizimle birlikteler. Onlara teşekkür ediyorum. Son bir teşekkürde çalışma gruplarına. Yaklaşık 2 aydır çalışıyoruz. 4 ana alanda çalışma grupları oluşturduk. Gündüz kendi mesaimizi yaptık gece Urfa için ne yapabiliriz diye çalıştık. Çok emek harcadık. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yerelden değerli bilim adamları iş insanları tarımı, turizmi, tekstili ve teknolojiyi tartıştılar. Yapılan çalışmaların neticelerini zirve sonunda kamuoyuyla paylaşacağız. Değerli çalışma grubu başkanları ve üyelerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve Urfa 4.0 Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Cebrail Taşkın

Şanlıurfa dijital tarım üssü haline gelebilir

Akıllı teknolojilerin küresel ekonominin geldiği son aşama olduğunu dile getiren Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa’nın 10 milyondan fazla arazisi 90 bin kilometreden fazla sulama kanalı ve teknolojinin verdiği imkanlarla dijital tarım üssü haline gelebileceğini söyledi. Üniversitenin yaptığı çalışmalar neticesinde tarımsal sulama ve gübrelemede önemli tasarruflar sağlandığını ve bu çalışmaların dijital tarım alanında dünyanın geldiği en son noktayı temsil ettiğini söyleyen Çelik, Şanlıurfa’nın tarım, turizm, tekstil ve teknolojiyi entegre ederek ekonomisini güçlendirecek bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik

Urfa 4.0 ile geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise yaptığı konuşmada şehrin tarım ve turizm potansiyeline dikkat çekerek, “Burası insanlığın ilk keşfettiği topraklar. Burası verimli topraklar. Genç potansiyeli çok fazla. İnanıyorum ki çözüm de buradan çıkacaktır. URFA 4.0 ile şehrimizde tarım, tekstil, turizm, teknolojiyi daha etkin kullanacak, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül

Temel önceliğimiz: Ana ve destekleyici politikalar uygulamak

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, değişen ve gelişen dünyanın merkezinde artık teknolojinin yer aldığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Daha fazla iş gücü, ürün ve hizmet üretmemiz gerektiğinin farkındayız. Bu doğrultuda bu zirvede tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanında en iyi uygulamaları bölgedeki çalışmalara ilham vermesi için dinleyeceğiz ve yapılacak çalıştaylarla oluşturulacak eylem planı için tartışmalar gerçekleştireceğiz. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyümeyi amaçlayan Türkiye Ekonomi Modeli’miz ile ana ve destekleyici politikalar uygulamayı temel önceliğimiz haline getirdik. Ülkemizin sahip olduğu jeo-stratejik fırsat ve imkanlardan faydalanarak ihracatı öncelikli tutarak cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek, orta gelir tuzağını aşmak ve küresel değer zincirinde üst sıralara çıkma hedefleri doğrultusunda uygulamaya aldığımız Türkiye Ekonomi Modeli ile yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek ürettikçe büyüyecek ve büyümenin getirilerini toplumun tüm kesimlerine yansıtacağız. Sürdürülebilir ve dengeli büyüme ile kalkınmanın bu sayede gerçekleşeceğini biliyoruz.”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan

Şanlıurfa için yol haritası olacak

Kentin yapay zekâ ve akıllı tarım uygulamalarıyla üretimdeki bereketini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Dünya değişiyor ve gelişiyor. Yepyeni bir dünya düzeni içerisindeyiz. Buna ayak uydurmak bir tercih değil bir zorunluluktur. Çağımızda oyun dışında kalmak gibi bir lükse asla sahip değiliz. Aksine en aktif oyuncu olarak yer almak zorundayız. Ülkemizin bu yeni sanayi devrimini ıskalama lükse yok” diyerek, Urfa 4.0 zirvesinde ortaya çıkacak değerlendirmelerin Şanlıurfa’nın gelişimi için yol haritası oluşturacağını söyledi.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan

1 Milyon İstihdam Projesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve Urfa 4.0 Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Cebrail Taşkın, Bakanlık tarafından gerçekleştirilen 1 Milyon İstihdam Projesi konusunda bilgi verdi. Projenin 2 yıl önce “gençleri yazılımcı yaparak Türkiye’nin büyüme ve gelişmesine katkı sağlamak” amacıyla hayata geçirildiğini bildiren Taşkın, bugün çok farklı bir noktaya geldiğini belirtti. Projenin farklı kamu kurumlarının da katılımıyla bir “devlet projesi” haline geldiğine işaret eden Taşkın şunları söyledi:

“900 bin gencimiz 1 milyon yazılım portalımıza kaydoldu. Buradan eğitim alıyorlar. 1 milyon hedefine ulaşmaya çok az kaldı. Bu 900 bin gencimizin 350 bini eğitimlerini başarılı bir şekilde oluşturarak CV’lerini hazırladılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak iki temel şey yaptık. Birincisi bir işveren portalı geliştirmek oldu. Arkasından e-ticaret şirketleri, finans şirketleri, Telekom şirketleri ve tüm güzide şirketlerimiz bu portala kayıt yaptırdı. Ardından protokol imzaladık. Şu an işveren portalinde 161 şirketimiz kayıtlı. Bu şirketler CV taraması yapıyor. İkinci önemli yaptığımız şey almış olduğu eğitimler sonucundaki yetkinlik seviyelerini ölçmek oldu. Endüstrinin ihtiyacını gözeterek hazırladığımız 6 ana başlıkta eğitim alıyorlar. Online sınav merkezlerimizde bu gençlerimizi sınava tabi tutacağız. Bu sayede 350 bin gencimizi kategorize edeceğiz.”

Protokol konuşmalarının ardından sunum ve panellere geçildi. HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar “Vizyon”, Gartner Kıdemli Strateji Uzmanı Bora Taşer, “Teknoloji”, LC Waikiki e-Ticaret Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş “Tekstil” ve Oyun Tasarımcısı Mevlüt Dinç “Hayat Bir Oyun” başlıklarında “keynote konuşmaları” yaptı.

Zirvenin ilk gününde CISCO Türkiye Genel Müdürü Didem Duru moderatörlüğünde “Nitelikli İnsan Kaynağının Geliştirilmesi ve Önemi” masaya yatırılırken panele Hepsiburada İK Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, TÜRK TELEKOM Organizasyonel Gelişim Direktörü Mehmet Özyurt ve TURKCELL Çalışan Deneyimi ve Yetenek Yönetimi Direktörü Hüseyin Çakmak konuşmacı olarak katıldı.

Zirvenin öğleden sonraki oturumunda ise “Tarımda Verimliliğin Önemi ve Katma Değerin Sağlanması” konusu ele alındı. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlüğünü yaptığı panele Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Uysal, KIRKYOL Kırsal Kalkınma Kooperatifi’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Tanfer Dinler ile TREND MICRO Siber Güvenlik Uzmanı Mert Ünsaldı konuşmacı olarak katıldı.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın moderatörlüğünü yaptığı ve “Turizmde Marka Olmak” başlıklı panelde ise konuşmacı olarak BAŞARSOFT CEO’su Alim Küçükpehlivan, TROYD Başkanı Alican Aksu, GASTRONOMİ TURİZMİ Derneği Başkanı Gürkan Boztepe konuşmacı olarak yer aldı.

Zirveye çok sayıda firma katıldı. Firmalar fuaye alanında kurmuş oldukları stantlarda ürünlerini sergiledi. Ziyaretçilerin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve beraberindeki heyet standları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Yarın sona erecek zirve kapsamında eş zamanlı olarak 4 farklı salonda turizm, tekstil, tarım ve teknoloji konularında kamu, özel sektörden uzmanların ve akademisyenlerin katıldığı toplantılar yapıldı.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE