Teknoloji ve İnovasyon Buluşmaları’nın ilki Çanakkale’de gerçekleşti

ICT Media Dergisi tarafından düzenlenen Teknoloji ve İnovasyon Buluşmaları’nın ilki Çanakkale’de gerçekleştirildi.

‘Dijital Türkiye’ inşasına katkı sağlamak amacıyla 29 Eylül’de düzenlenen toplantıda iş dünyası liderleri teknoloji dönüşüm deneyimlerini paylaştı. Akıllı Ulaşım ve Üretim, IoT ve Dijital Dönüşüm, Siber Güvenlik, Bulut Bilişim ve Dijital İş Uygulamaları ve Yapay Zekâ ana başlıklarında Türk Telekom uzmanlarıyla teknokent firmaları ve şirket temsilcileri B2B toplantıları yaptı. Çanakkale’nin yanısıra bölge illerden gelen şirketlerin de katıldığı ve gün boyu süren B2B toplantılarında Türk Telekom ile sektör paydaşları muhtemel iş birliği konularını ele aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ICT Media Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan, “Sürekli ve hızla değişen iş yaşamında teknolojik fırsatları görebilen, bunların ekonomiye nasıl kazandırılabileceği konusunda projeler geliştiren ve bizzat gerçekleştirilmesi için çalışan her kurum ve kuruluşun destekçisi olmaya çalışıyoruz. ‘Dijital Türkiye’ inşasına katkı sağlamak amacıyla Çanakkale’de başladığımız toplantıların finalini inşallah Ankara’da yapacağız” dedi.

ICT Media Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan

Türk Telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık ise, “Ülkemizi geleceği taşıyacak en önemli adımların, dijitalleşme, teknoloji ve inovasyon olduğunu biliyoruz. İşte tam da bu nedenle inovasyon odaklı bu gibi etkinlikleri destekliyor, ülkemiz ve şirketlerimiz için faydalı yeni iş fikirleri için zemin oluşturacağını düşünüyoruz ”ifadelerini kullandı.

Türk Telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık

ABD’de yapmış oldukları işbirliği ve ortaklıklar hakkında bilgi veren Çalık, Silikon Vadisi’nde kurmuş oldukları şirketle Türkiye’deki gelişmekte olan startupları dünya pazarlarına çıkardıklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Milli kalkınma hareketinin en önemli yapı taşlarından olan yerli ve milli tedarikçileri desteklemek bizim için çok kıymetli. Bir yandan ülke ekonomisine katma değer yaratacak milli kalkınmayı hızlandıracak proje ve ürünler geliştirmeye çalışıyoruz. Diğer yandan Türkiye’de alt yapı, ulaştırma, haberleşme alanlarında tarihe iz bırakacak projelere imza atıyoruz. Yapılan köprüler, tüneller otoyollarla Türkiye dünyada örnek gösterilen ülkeler arasına girdi. Yalnızca bölgesel değil ulusal, dolayısıyla bütünsel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak olan dünyanın yakından takip ettiği çok önemli projelerden biri olan 1915 Çanakkale köprüsü hizmete açıldı. Türk Telekom olarak biz de köprü ve otoyol sistemlerinin yönetileceği komuta kontrol merkezinin Çanakkale ruhuna uygun şekilde tasarlanması, iki veri merkezinin tasarım ve uygulanması, güzergâh boyunca tüm fiber alt yapının çekilmesi ve akıllı ulaşım sistemi bileşenlerinin konumlandırılması konularında projenin önemli paydaşları arasında yer aldık. Bu nedenle Çanakkale’nin bizim açımızdan çok mühim yeri var. Ve bu gurur verici projeye katkı sağlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Dijital dönüşüm tüm sektörleri etkiliyor

Çanakkale Teknopak Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil

Toplantının açılışında Çanakkale Teknopak Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil de bir konuşma yaptı. Bil, dünyanın hızla değiştiğini bu değişimin her alanda kendini hissettirdiğini söyledi. Dijital dönüşümün geldiği noktayı istatistiklerle anlatan Bil, Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun dijital kullanıcı haline geldiğine dikkat çekti. Bil, “Bu hızlı dönüşüm her şeyi etkiliyor. Birçok sektörde iş modelleri değişiyor. Otomasyon yaygınlaşıyor. Bu durum iş gücü piyasasını da derinden etkiliyor. Hatta önümüzdeki 10 yılda bugün var olan mesleklerin birçoğunun olmayacağı yerlerine yenilerinin alacağı belirtiliyor. Öte yandan yapay zekâ tüm iş yapma şekillerimizi derinden etkileyebilir. Yapay zekâ tüm sektörlerde önemli değişimleri beraberinde getirecek. Geleneksel iş modelleri ve meslekler köklü değişime uğrayacağı yeni iş model ve mesleklerinin ortaya çıkacağı söyleniyor” şeklinde konuştu.

Dijitalleşmede yerli ve milli hamle çok önemli

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dijitalleşme ve teknolojide milli ve yerli bir hamle çok önemlidir. Yoksa çocuklarımızın beyinlerini başkaları satın alır. Çocuklarımız konuşmaya başladıkları andan itibaren bu farkındalığı oluşturmak zorundayız. Teknolojinin olumlu yönleri gibi olumsuz yönleri de var biz bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak çalışmaları başlatmalıyız. Teknoloji ve inovasyon gibi kavramların toplumun bütün hücrelerini sirayet etmesi için bu ve benzeri toplantıları önemsiyorum. Üniversitemizde de büyük hamleler başlattık. Öğrencilerimiz öğretim üyelerimiz çok önemli buluşlara imza atıyorlar. Rektör olarak özellikle gençlerimizin başta TÜBİTAK projeleri olmak üzere Avrupa Birliği projelerine girmelerini çok önemsiyorum.”

Dijital dönüşüm şimdi başlamadı, yarın bitmeyecek!

Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu

Açılış konuşmalarının ardından Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu, “Dijital Dönüşüm Şimdi Başlamadı, Yarın Bitmeyecek!” başlıklı bir sunum yaptı. İnternetin dijitalleşmeyi inanılmaz bir şekilde hızlandırdığını belirten Türkoğlu, “Türkiye’de neredeyse herkes bir mobil abonesi. 10 kişinin 9’u cep telefonu abonesi. Kullanılan internetteki data 10/11 kat artmış durumda. Kullanıcıların teknoloji adaptasyonu değişirken bunların kurumların hayatına yansıması elbette şüphesiz. Dolayısıyla baktığımızda kurumlar için insanların davranışlıları değişirken müşteri deneyimi daha fazla değişmeye başladı. Şirketler kişileri tanımak için veri analitiğine çok daha fazla dikkat etmeye başladı. Yüksek hızlı internet, 5G, siber güvenlik, bulut dönüşüm, robot teknolojileri yapay zekâ konuları hepimizin üzerine odaklanması gereken konular haline geldi” şeklinde konuştu.

Fatih Türkoğlu, dijitalleşme konusunda önemli vizyonlar ortaya koyan devletin, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Sanayi ve Teknoloji Strateji, Dijital Türkiye Yol Haritası, Akıllı Ulaşım Sistemleri Eyle Planı, Akıllı Şehirler Eylem Planı gibi dokümanlarla sektörü yönlendirmeye çalıştığına dikkat çekti. Dijitalleşme konusunda bilgilenmek isteyen kişilerin bu dokümanlardan faydalanabileceğini belirten Türkoğlu şöyle devam etti:

“Dijitalleşmek için emek sarf edelim. Her noktada sizlere partnerlik edecek birilerini bulmak artık çok kolay. Biz Türk Telekom olarak yanınızda olmaya çalışıyoruz. Türk Telekom’u birçok kişi sadece network sağlayıcı olarak biliyor. Ama Türk Telekom bu evreni kapsayacak şekilde, sizlerin dijital dönüşümünüzde lider bir siber güvenlik sağlayıcısı olarak Türkiye’nin enlerini yerine getiren bir teknoloji şirket olarak yanınızda. Atak durumlarına karşı yerli firmalarla üniversitelerle yaptığımız çalışmalarla siber kümelenmenin en büyük ortağı olarak çalışmalarını yürütüyor. Bulut dönüşümü göz ardı edilemeyecek bir durum haline geldi. Türk Telekom güçlü veri alt yapılarıyla bu alanda hizmet vermeye çalışıyor. Diğer yandan dijital dönüşümde değer yaratan pozisyondayız. 10 binden fazla projeyi hayata geçiren bir kurumuz. Türkiye’nin her yerinde 200’den fazla iş ortağımızla herkesin en iyi yetkinliklerini bir araya getirerek müşterilerimize çözüm üretmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla sadece bizi bir network sağlayıcısı olarak değil uçtan uca çözüm sağlayıcısı olarak görmenizi rica ediyoruz. Akıllı şehir ve ulaşım sistemlerinde uzmanıyız. 13 şehrin dönüşümünde bizzat rol almış liderlik etmiş bir kurumuz. En büyük projelerimizden bir tanesi Çanakkale Otoyolu. Dolayısıyla gurur duyduğumuz bir projenin parçası olduğumuz için çok mutlu hissediyoruz.”

Dijital dönüşüm deneyimlerini paylaştılar

Teknoloji ve İnovasyon Buluşmaları’nda İş Dünyası Liderleri Teknoloji Dönüşüm Deneyimlerini de katılımcılarla paylaştı. Moderatörlüğünü Türk Telekom Kurumsal Müşteri Çözümleri Satış Direktörü Basri Tatar’ın yaptığı panele Kale Holding CIO’su Murat Erez, Doğanlar Holding Grup IT Direktörü Fatih Özengin, Çanakkale Otoyol Aş. Mühendislik Müdürü Ferruh Aytekin konuşmacı olarak katıldı.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE