TR Karekod, Türkiye’deki Fintech Girişimleri için Büyük Bir Fırsat

Türkiye’de fintech sektörü 21 Ağustos’ta Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ‘Ödeme Hizmetlerinde TR Karekodun Üretilmesi ve Kullanılması Hakkında Yönetmelik’le birlikte canlanıyor. Karekod ile ödeme imkânı sağlayan veya sağlamak isteyen ödeme hizmeti sağlayıcılarının ilgili yönetmelik kapsamındaki eksikliklerini 31 Aralık 2021’e kadar tamamlaması gerekiyor. Yönetmelik; ödeme sistemleri altyapısına yönelik yeni gelişmeleri destekleyen ve ödemelerde karekod kullanılması sürecinde uyulması gereken ulusal karekod standartlarını da belirlemiş oluyor. Yönetmelik kapsamında ödeme cihazları içerisinde birlikteliği sağlamak, yenilikçi girişimlere destek olmak, önemi günden güne artan temassız elektronik ödeme yöntemlerinin daha da benimsenmesi ve ödemelerde karekod kullanımının yaygınlaştırılması amaçlarıyla ödemeler alanı için standart bir yapı ortaya konuluyor.

Yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Finansal Teknoloji ve İnovasyon Derneği (FINTR) Açık Bankacılık ve Fintech Çalışma Grubu Başkanı Sinem Cantürk; “Özellikle pandemi dönemi TR Karekod’un hayata geçirilmesini hızlandırdı, büyük küçük fark etmeksizin ödeme alan tüm işletmelerin kullanabileceği TR karekod uygulaması Türkiye’deki fintech girişimcileri için de yeni bir alan aslında. Bu noktada ödeme hizmeti sağlayan, bankalara sundukları çözümlerle ideal işbirliklerine imza atan fintech girişimcilerinin karekodla ödeme sistemi noktasında zaman kaybetmeden çalışmalara başlamalarını umut ediyoruz. Zira Türkiye fintech sektörü genç oyuncuların yer aldığı hareketli bir alan. Farklı çözümlerin öne çıktığını gözlemlediğimiz sektörde startups.watch verilerine göre 200’e yakın farklı girişim yer alıyor. Birbirinden farklı çözümler sunan bu şirketler girişimcilik ekosisteminin de lokomotifi adeta. Hal böyleyken devlet tarafından sektör oyuncularına sunulan bu fırsatın doğru değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.Fintech şirketlerinin bu gelişmeyi bir fırsat olarak görüp yenilikçi çözümlerini hızla pazara sürmeleri gerekiyor” diyor.

TR Karekod ve Karekod Yönlendirme Sistemi

Yönetmelik kapsamında öne çıkan başlıklar ise şu şekilde sıralanıyor:

• Ödeme hizmeti kapsamına giren ve karekod kullanılarak yapılan her ödeme işleminde TR Karekod kullanılması gerekiyor.

• Merkez Bankası tarafından TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilebilecek ödeme işlemlerine üst sınır getirilebilecek.

• TR Karekod’un, Karekod Üretici Koduna sahip olan ödeme hizmeti sağlayıcısı ve Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Teknik Doküman” doğrultusunda uygun görülen ödeme sistemi işleticisi tarafından üretilmesi gerekiyor.

• Karekod üretici kodu, ödeme hizmeti sağlayıcısının ve Merkez Bankası tarafından uygun görülen ödeme sistemi işleticisinin talebi üzerine, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından belirlenecek ve internet sitesinde yer alacak listede duyurulacak.

• Ödeme hizmeti sağlayıcıları arasında transferi sağlamak üzere BKM tarafından “Karekod Yönlendirme Sistemi” kurulacak ve işletilecek.

Tarafların Hak ve Yükümlülükleri

• Ödeme hizmeti sağlayıcısı, Teknik Doküman’a uygun bir karekod oluşturulmasını sağlamalı ve yapılacak ödemelerin güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için yeterli önlemi almalı.

• Ödeme işlemi gerçekleştiğinde, işlemin gerçekleştiğine dair telefon, kısa mesaj ya da uygulama gibi uygun yöntemlerle kullanıcıya en kısa sürede bilgi sağlanması elzem.

• TR Karekod kullanılarak ödeme yapılmasına imkân sunacak işyerinin, karekodda yer alan bilgilerin bütünlüğünün korunmasına yönelik gerekli özeni göstermesi ve ödeme işleminin karekod ile yapılabileceğine dair kullanıcılarını bilgilendirmesi gerekli.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE