Türkiye’nin Dijital Merkez Bankası Parası Çıkarma Çalışmaları Devam Ediyor

Sentez Medya, e-Safe Digital markası altındaki üçüncü video konferans etkinliğini, Kriptomeda iş birliği ile “Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” teması ile 17 Şubat 2021’de gerçekleştirdi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda da blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası çıkarılması konusunda bir karar yer aldığını ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Etkinliğin moderatörlüğünü, e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri Başkanı Musa Savaş üstlendi. Dr. Sayan ve Savaş’ın yanı sıra etkinlikte yer alan diğer konuşmacılar; Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, The Mindstone Blockchain Labs Yönetici Ortağı Tansel Kaya ve GlobalB Hukuk Ofisi Kurucusu Avukat Sima Baktaş şeklinde sıralandı.

Konuşmacıların öne çıkardıkları konu başlıkları şunlar oldu;

  • Toplumda blokzincir teknolojisinin ne olduğu konusunda bir bilgi eksikliği var. Kripto paraların gerçek anlamda anlaşılabilmesi için öncelikle bu teknolojinin insanlara anlatılabilmesi gerekiyor.
  • Getirilecek yasal düzenlemeler öncesinde, kripto paralar aslında para birimi midir, emtia mıdır, hisse senedi midir yoksa varlık mıdır, öncelikle bu sorunu cevabı aranmalı.
  • Türkiye her ne kadar blokzinciri ile ilgili teknolojilerin üretimine geç başlamış olsa da bu alana odaklanarak, yerli savunma sanayisinin İHA ve SİHA’lar alanında yakaladığı başarıyı elde edebilir.
  • Getirilecek yasal düzenlemeler hem çok yönlü olmalı hem de teşvik edici olmalı. Böylelikle bu alandaki kalifiye iş gücünün yurt dışına gitmesi önlenebilir.

Blokzincir Pazarı 2024’te 9,6 Milyar Dolara Ulaşacak

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kripto paralar ile ilgili çalışmalar yaptığını aktardı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, her alanda dijitalleşme vizyonu ile teknolojiye çok büyük bir önem veriyor ve bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda da blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası çıkarılması kararı yer alıyor. Bu kapsamda devletimizin ilgili kurumlarının bu konuda çalışmalarını hep beraber takip ediyoruz ve bu çalışmaların devam ettiğini söylemek istiyorum.”

Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, blokzincir teknolojisinden de bahsetti: “Blokzincir teknolojisinin, başta kritik sektörler olmak üzere birçok sektörde uygulama alanı bulunuyor ve önümüzdeki dönemde çok daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Bu teknolojiye olan talep, finans, perakende ve otomotiv sektörleri de dahil olmak üzere, dünyanın en köklü endüstrileri arasında büyümeye ve aynı zamanda yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu bağlamda blokzincir teknolojisi pazarının 2024 yılına kadar 9,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ülkemizde bu teknolojiye yerli ve milli imkanlarla yatırım yapan şirketlerin olmasını ve çeşitli kurumlarımızda blokzinciri konusunda araştırma yapılıyor olmasını da biz bu anlamda önemli bir gelişme olarak öngörüyoruz.”

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE