Türkiye’nin ilk süper bilgisayarı ortaya çıktı

Lenovo işbirliği ile hayata geçirilen, matematikçi ve bilim insanı Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı törenle TÜBİTAK ULAKBİM’de tanıtıldı.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarları “TOP500” adlı bağımsız bir kuruluş tarafından sıralanıyor ve Türkiye’nin ARF Süper Bilgisayarı etkileyici şekilde 313. sırada yer alıyor ve de enerji verimliliği için oluşturulan “Green500″ listesinde de 360. sırada bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi’nin açılışı ve süper bilgisayarın tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz üzere bilimsel ve teknolojik ilerlemede verilerin depolanması ve yüksek başarımlı hesaplamayla işlenmesi, her geçen gün daha büyük önem taşıyor. İklim değişikliği ve kanser araştırmaları gibi insanlığın çok boyutlu ve kompleks problemlerinin analiz edilmesine kapı aralıyor. Yeni moleküllerin keşfinden yenilikçi malzemelerin üretilmesine kadar birçok bilimsel ve teknolojik çıktılara imkan tanıyor. Yapay zeka başta olmak üzere birçok yenilikçi teknoloji ise veri depolama, işleme ve hesaplama ihtiyacında yaşanan artışın ivmelenerek devam edeceğini ortaya koyuyor. Veri depolama ve işleme altyapılarına erişim sahibi ülkeler, geleceğin dünyasında daha fazla söz sahibi olacak” dedi.

Bakan Kacır, yenilikçi ve nitelikli bilimsel araştırmaların önünü açacak veri işleme ve yüksek başarımlı hesaplama altyapılarını güçlendirdiklerini vurgulayarak, “2003 yılında TRUBA’yı kurarak özel sektör, kamu ve üniversitelerin ihtiyaç duyduğu yüksek performanslı hesaplama (HPC) kapasitemizi oluşturduk. Araştırmacılarımızın uluslararası alanda rekabet gücünü artırarak, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında daha güçlü bir konuma gelmesine sağladık. 80 bin işlemci çekirdeği, 216 adet GPU ve 14 TB depolama alanı ile 6 binden fazla kayıtlı kullanıcıya ücretsiz hizmet veren bu altyapıyla bugüne kadar 192 araştırma projesini destekledik. 1500’ün üzerinde SCI (Science Citation Index) yayınını, 300’e yakın yüksek lisans ve doktora tezini akademiye kazandırdık” diye konuştu.

 

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE