Türksat, Model Uydu Yarışması ile Uzaya Göz Kırptı

Türksat, TEKNOFEST İstanbul kapsamında düzenlediği Model Uydu Yarışması’yla gençlere, bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen süreci deneyimleme fırsatı sundu.

Tasarla-yap-fırlat konseptine dayanan Model Uydu Yarışması’na katılan gençler, 8 aylık süreçte, 7 ayrı etaba dâhil olarak şu süreçlerde tecrübe kazandı:

  • TX ve RX sinyali oluşturarak, telemetri ve haberleşme gereksinimlerini karşılama
  • Mekanik, elektronik ve yazılımın iç içe olduğu otonom yapı sağlayarak disiplinler arası çalışan bir sistem geliştirme
  • Sensörden ve uydu alt sistemlerinden alınan anlık veriyi görselleştirme

Bu konseptteki yarışmaların ilki, 1998 yılında, American Astronautical Society (AAS) tarafından, ABD genelindeki uydu çalışmalarına üniversiteleri teşvik etmek ve insan kaynağı yetiştirmek amacıyla CANSAT Competition adıyla organize edilmeye başlandı. Bu program, 2010 yılında, Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency / ESA) desteğiyle Norveç Uzay Eğitimi Merkezi (Norwegian Centre for Space-Related Education / NAROM) tarafından Avrupa’da başlatıldı. Türksat Model Uydu Yarışması’nın temelleri ise CANSAT ve NAROM organizasyonlarındaki hedefleri Türkiye’ye kazandırmak için 2015 yılında atıldı.

Bu yıl, 4’üncüsü düzenlenen yarışma, temelde uydu ve uzay teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştirilmesini amaçlıyor. Özellikle yurt dışında düzenlenen yarışmalara katılım maliyetlerinin yüksekliği dikkate alındığında, Model Uydu Yarışması ile öğrencilerin düşük bütçeler ile gerçek uzay projesi deneyimi kazanması hedefleniyor.

Öte yandan, standında, Türksat 4A uydusu modelini ve SOTM (SATCOM On The Move / Hareket Hâlinde Uydu İletişimi) çözümünün kara ve deniz uygulamalarına yönelik sürümlerini sergileyen şirket, gençlerin merak ettiği soruları yanıtladı. 2014 yılında PROTON BREEZE-M taşıyıcı roketi ile fırlatılan Türksat 4A uydusu, hâlihazırda, 42° doğu yörüngesinde görevine devam ediyor. SOTM antenleri ise hem askeri hem de sivil kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildi. SOTM anteni, Türksat’ın sunduğu uydu iletişim hizmetleri doğrultusunda, Ka-Bant’ta çalışıyor. Fiber ve GSM altyapılarının olmadığı yerlerde, ekonomik ve %99,5 oranında kesintisiz iletişim sağlayan SOTM anteni, karada ve denizde, uydudan internet bağlantısı sağlıyor. SOTM donanımının ilk sürümü, deniz platformlarına özel olarak geliştirildi. Bu platformlarda, Türksat’ın bir sonraki hedefi ise sivil kullanıcılara ulaşmak olarak belirlendi. SOTM donanımında, sivil kullanıcılara fiyat ve kullanım avantajı sağlayacak şekilde değişiklikler yapılacak. SOTM antenin kara araçları için olan ilk örneği ise askeri araçlara yönelik olarak, bu yılın ilk çeyreğinde üretildi.

“Kaynak: http://www.savunmahaber.com/turksat-model-uydu-yarismasi-ile-uzaya-goz-kirpti/

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE