‘Tematik Yatırım’ raporu Bank of America Küresel Tematik Yatırım Araştırmaları Başkanı Haim Israel tarafından hazırlandı. Raporuna göre; yazılım, donanım ve ek hizmetler de dahil olmak üzere küresel yapay zeka pazarı, 2026 yılının sonuna kadar 900 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor.
Israel’e göre, yapay zeka 70 yıldan daha fazla bir süredir var olmasına rağmen, dünya AI devrimini şimdi yaşayacak. Israel, AI ile yaşanan son gelişmelerle ilgili, “Şu an bir karar verme anındayız. Bu karar yapay zeka hakkında değil, bir teknoloji devrimi hakkında.” dedi.
Raporunda, bugün bir saat içinde işlenilen verinin, yirmi yıl önce işlenilen verinin tamamından fazla olduğunu vurgulayan Israel, küresel veri üretim oranının iki yılda bir ikiye katlanmasının beklendiğini söyledi. Bununla birlikte, dilleri anlamak ve insan benzeri diyalog/içerik üretmeyi mümkün kılan yapay zekanın kitleler tarafından benimsenmesiyle, toplanılan verilerin çok daha iyi değerlendirmesi gerektiği vurgulandı.
Rapora göre, “ChatGPT, sadece beş günde bir milyon kullanıcıya, üç ayda bir milyar kümülatif ziyarete ve TikTok’un üç katı, Instagram’ın 10 katı benimsenme oranına ulaştı. Teknoloji üstel olarak gelişiyor. Son on yılda, yapaya zeka eğitimi için kullanılan hesaplama gücü üç ayda bir iki katına çıktı ve Moore Yasası’nın bile altı katına çıktı. Son dört yılda, dil modelleri için parametre sayısı bin 900 kat arttı. Ve on yıl içinde, yapay zeka modelleri bugünkü ChatGPT’den bir milyon kat daha güçlü olabilir.” ifadeleri kullanıldı.
Israel, yeni generatif yapay zeka uygulamalarının hiç görülmemiş bir hızda geliştirildiğini, insanların yapay zeka programlarına hızla adapte olduklarını ve görülmemiş hızlarda kullanıcı verisi üretildiğini belirterek, “Bu cümleyi okurken geçen zamanda, yapay zeka kullanılarak yaklaşık 231 milyon e-posta, 6 milyar Google araması ve 69 milyon WhatsApp mesajı gönderildi ve 500 saatlik video YouTube’a yüklendi.” dedi.
Rapor, her bireyin saniyede ortalama 1,7 megabayt, insanlığın ise günlük 2,5 kentilyon bayt veri ürettiğini söyleyen Israel, ”Bugün üretilen verinin sadece yüzde birini kullanabiliyoruz. Eğer bu yüzde 2 ya da 3’e çıkarılabilirse ekonomik değer muazzam olacaktır.” yorumunu yaptı.