Türkiye’nin en kapsamlı online Yapay Zeka etkinliği TR AI Week’in ikinci gününde, yapay zekanın farklı alanlardaki katkısı konunun uzmanları tarafından örnekleriyle anlatıldı. Borusan Holding, Borçelik, Huawei, Bahçeşehir Koleji, IBM, Eczacıbaşı Holding, Turkcell, Enerjisa, Analythinx, MBIS, Arçelik, CBOT, CCI, Vector Institute ve Tazi gibi kurumlardan üst düzey yönetici ve akademisyenlerin katıldığı TR AI Week’in ikinci gününe, Yapay Zeka alanında çalışan kadın liderler damgasını vurdu.
TR AI Week’te ikinci günde ilk konuşmacılar Mehmet Kalay (Borusan Lojistik Genel Müdürü) ve Mustafa Ayhan (Borçelik Chief Digital & Technology Officer) oldu. “Üretim ve Tedarik Zincirinde Makine Öğrenmesi Bize Nasıl Yardımcı Oluyor?” başlıklı sunumlarında Mehmet Kalay ve Mustafa Ayhan Borusan Holding bünyesindeki yapay zeka uygulamalarını ele aldı. “Çelik üretiminde de diğer tüm alanlarda olduğu gibi geçmişten gelen veri çok önemli olabiliyor. Veri yoksa yapay zekadan bahsetmek de mümkün olmuyor” açıklaması yapan Mustafa Ayhan sözlerine şöyle devam etti: “Bu alanda da ürünler daha önce hangi parametreler ile üretildi ve nasıl sonuçlar alındığına göre yeniden düzenleniyor. Üretimin yanı sıra farklı aşamalarda da tedarik zinciri alanında da yapay zeka uygulamaları kullanılıyor. Öte yandan veri kadar önemli noktalardan biri de çalışanların bu sürece dahil edilmesi. Bu bir değişim yönetimi konusu.”
Mehmet Kalay ise “Lojistik sektörü, hacmi büyük bir sektör, Türkiye ekonomisindeki yeri dünyadaki marketlere göre daha da fazla. Ancak, ne lojistik şirketleri ne de tedarikçileri kazanamıyor. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç alamayacağımızı görerek bir dönüşüme başladık. Bir teknoloji şirketine dönüşmeye başladık.” açıklaması yaptı.
“Yapay Zeka Şimdiden Ekonomiyi Yeniden Şekillendiriyor”
TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı Huawei’den Goran Licanin (Huawei, CEE&Nordic Region Chief Digital Officer and Industry Development and Ecosystem Director) oldu. Yapay zekanın şimdiden endüstrileri, ekonomiyi ve toplumu yeniden şekillendirdiğine dikkat çeken Goran Licanin şunları söyledi: “Merkezi rol ve en önemli faydalar uçta yapay zeka (Edge AI) ile geldi. “DC yarı bağımsız” robot vizyonu ve 5G tarafından Wi-Fi 6 ile yakınsamada etkinleştirilen insan-makine iş birliğini tanıttı. Km2 başına milyonlarca terminal ile birlikte yüksek hızlı ve gecikmesiz iletim, Iox’un nihayet yapay zeka uygulaması için çok uzun süre gerekli güçlendirmeyi sağlamasına izin veriyor ve bu sinerjiyle birlikte AI, 5G ve IoX bizi dördüncü Sanayi Devrimi’ne (endüstri 4.0) getirdi.”
“Pandemi, Eğitim Teknolojilerinin Hızla Dönüşmesini Sağladı”
Goran Licanin’inden sonraki konuşmacı Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ oldu. Dijital eğitimin dinamikleri ve 5G teknolojisinin eğitimde paradigmaları değiştirecek rolü hakkında konuşan Özlem Dağ şunları söyledi: “Pandemi süreci eğitim teknolojilerinin hızla dönüşmesine imkan tanıdı. Tüm paydaşların birlikte çalışmasını, düşünmesini sağladı. Öğrencinin ve öğretmenin pedagojik olarak özgürleşmesini sağladı. Geleceğin eğitimini, eğitim dinamiklerini yeniden şekillendirme fırsatı sunmaya başladı. Biz de uzaktan eğitim platformumuz, yapay zeka tabanlı metodbox sayesinde zamandan ve mekandan bağımsız şekilde öğrencilere eğitim alma imkanı sağlıyoruz. Yapay zeka da kişiye özgü hale getirdiğimiz bu platformu destekliyor. Hem kişisel veriyi, hem büyük veriyi analiz edip, yeniden şekillendirip kişiye özgü tek tipleştirmeden yürütebileceğimiz imkanlar sunuyor.”
Yapay Zekanın Tarımı Nasıl Etkiliyor?
TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı Reha Yurdakul (IBM Danışmanlık, Executive Architect) oldu. Tarımda yapay zeka teknolojilerinin kullanılmasına değinen Reha Yurdakul “Güvenli ve Verimli Tarımda AI Projeleri” sunumunda şöyle konuştu: “Yapay zeka üretim sürecinden tüketime kadarki sürecin planlanması esnasında, ürünün güvenliği sağlanırken verimliliğini de sürdürmek ve maliyetleri belli bir seviyede tutabilmek amacıyla kullanılabiliyor. Üretim, taşıma ve saklama, satış ve tüketim süreçlerinin hepsinin verimliliği, optimizasyonunun nasıl gerçekleştirilebileceği değerlendirilerek süreç planlamasının yapılmasında yapay zeka teknolojileri son derece önemli bir yer teşkil ediyor.”
Yapay Zeka Çağında Liderlik
TR AI Week’teki bir sonraki oturumda Ayşegül İldeniz (Eczacıbaşı Holding ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı) TR AI Week sunucusu Hakan Akben’in sorularını yanıtladı. Teknolojinin hızla ilerlediğine dikkat çeken Ayşegül İldeniz şu açıklamaları yaptı: “Biz Türkiye’de şöyle geri kaldık, böyle geri kaldık dememeliyiz. Hepimiz aynı eğitimleri alıyoruz, aynı aletleri kullanıyoruz. Önemli olan insanların ne yaptıkları. Ne kadar entelektüel derinliğinizi artırırsanız o kadar önemli. Yeni gelecekteki dünyada bir iş hakkında her şeyi bilmek önemli değil. Çeşitli, farklı alanların uzmanlarıyla birlikte çalışarak daha önce yapılmamışı üretebilme kabiliyeti ve kültürü önemli.”
Turkcell Yapay Zeka Teknolojileri
TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı İnanç Çakıroğlu (Turkcell, Analitik Çözümler ve Yapay Zeka Direktörü) oldu. “Turkcell Yapay Zeka Teknolojileri” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaşan İnanç Çakıroğlu gerek Turkcell grup şirketleri gerekse sektör ihtiyaçları doğrultusunda yapay zeka teknolojileri üzerinde uzun zamandır çalışmalar gerçekleştirdiğini ve yatırımlar yaptıklarını belirtti ve ekledi: “Turkcell Teknoloji çatısı altında, görüntü, video ve metin işleme örnekleri, ses işleme çözümleri, öneri motorları, chatbot’lar, sesli asistan çözümleri, sağlık uygulamaları, robotik süreç otomasyonu gibi bir çok konuda çözüm ve servis örnekleri kullanımdadır. Bu seansta platform servisleri olarak sunduğumuz Turkcell Yapay Zeka teknolojilerinden örnekler paylaşacağız”.
Büyük Veri ile Değişen Dünya
TR AI Week’teki bir sonraki oturumda Onur Karadeli (Enerjisa Satış, İleri Analitik Müdürü) ve Serkan Uçkun Uçkunlar (Analythinx Veri Mühendisliği Yöneticisi) Büyük “Veri ile Değişen Dünya”yı konuştu. Analythinx- Enerjisa iş birliği ile gerçekleştirilen oturumda Onur Karadeli Enerjisa’daki büyük veri ve yapay zeka dönüşüm yolculuğunu, kurum içindeki yol haritasını ve bu çalışmanın yarattığı değerleri anlattı: “Yapay zeka uygulamalarını enerji talep tahmini, tüketim segmentasyonu, finansal analizler ve müşteri ödeme tahminleri alanlarında kullanıyoruz. Verileri bir araya getiriyoruz. Verileri anlamlandırmak, anlamlı veriye hızlı yanıt verebilmek çok önemli. Doğrulanmış veri kaynağına ulaşabilmek çok önemli. Etkileşim yaratan bir platform oluyor. Birbirimizden öğrendiğimiz bir akış oluyor. Data-driven company (veri odaklı firma) olma yolunda ilerliyoruz.”
KOBİ Dünyasında Yapay Zeka
Emir Barın moderatörlüğünde (Dijital Dönüşüm Merkezi Danışmanı ve Bandwitt Kurucu Ortağı- CEO) gerçekleştirilen “KOBİ Dünyasında Yapay Zeka” başlıklı panele Yahya Ekinci (DinamikCRM Kurucu), Emir Artar (Art Otomobil Aksamları COO) ve Seyyare Sungur (Fındık Ocağı Kurucu) katıldı. “KOBİ Dünyasında Yapay Zeka” panelinde Tekno- KOBİ ve KOBİ’leri, dijital dönüşüm yolculuğunda yapay zekanın yeri konuları örnekleriyle katılımcılarla paylaşıldı. Yapay zekanın KOBİ’ler tarafından nasıl kullanıldığı ve potansiyel olarak nerelerde kullanılabileceği sorularının ele alınan panelde, ayrıca KOBİ deneyimlerinden ve yapay zeka entegrasyonunun rekabetçilik üzerindeki etkisinden bahsedildi.
Operasyonel Veri Dönüşümü
TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı Eren Esgin (MBIS Head of AI Research) oldu.
Günümüzün işletmelerinin büyük bir hızla yarının veri işletmelerine dönüştüğünü belirten Eren Esgin MBIS olarak katma değerleri ürünleri ve sundukları servislerin yanı sıra iş süreçlerindeki ayak izlerini anlattı.
Women in AI Paneli
Pınar Köse Kulacz’ın (Arçelik Veri ve Yapay Zeka Grup Yöneticisi) moderatörlüğünü üstlendiği Women in AI panelinin ilk oturumuna Leyla Deliç (CCI- CIO), Sezen Felekoğlu (Turkcell- Artificial Intelligence Product Manager) ve Çiler Ay (CBOT, Co-founder & CMO) katıldı.
Çiler Ay: “Gelecek ilginç ve heyecan verici. Yapay zeka siz ona ne verirseniz, nasıl verirseniz buna yanıt veriyor. İnsanlık sanayi devrimi ile zekasını daha yoğun kullanmaya başladı. Yapay zeka bizden daha mı akıllı olacak diye bir korku var. İnsanlar olarak, zeka üstünlüğünü kaybetmekten korkuyoruz ama yapay zeka ile fark etmediğimiz bir boyutu keşfedebileceğimizi düşünüyorum ve bu beni çok heyecanlandırıyor.”
Sezen Felekoğlu: “Bundan sadece iki yıl öncesine bile gittiğimizde dahi bugün yapılanlar çok heyecan verici. 5G’nin hayatımıza girmesiyle uzaktan yönetebileceğimiz ekosistemler olacak. Yapay zeka sınırları çok belli olmayan bir alan olmasına rağmen şimdilik yapay zekanın daha çok faydasını gördüğümüzü düşünüyorum. Veriyi güvenli ve izinli olarak kullanmak çok önemli bir konu.”
Leyla Deliç: “Yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşması ile dünyada ekonomiye katılamayan, sağlık hizmetlerine ulaşımı olmayan pek çok kişi, bulunduğu yerden ekonomiye katılma, sağlık hizmetlerine ulaşabilme şansı elde ediyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma açısından yapay zeka teknolojilerinin kolaylaştırıcı bir etkisi olacak.”
Women in AI Paneli- 2
Pınar Köse Kulacz’ın (Arçelik Veri ve Yapay Zeka Grup Yöneticisi) moderatörlüğünü üstlendiği Women in AI panelinin ikinci oturumuna Sedef Akınlı Koçak (Vector Institute- AI Project Manager) Gözde Ünal (İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi) ve Zehra Çataltepe (Tazi- Kurucu Ortak & CEO) katıldı.
Gözde Ünal: “Kadınların yapay zeka algoritmalarının geliştiriciliğinde, yöneticiliğinde insanlığın geleceği için tercih edilen bir rolde olmasını umut ediyorum.”
Sedef Akınlı Koçak: “Yapay zeka alanında sağlık alanındaki gelişmeler ile yapay zeka teknolojilerinin sağlık çalışanlarının yerine geçmeden, onların çalışmalarına destek olması ve ayrıca sosyal alanlarda AI for Social Good çalışmaların yaygınlaşması çok heyecan verici.”
Zehra Çataltepe: “Yapay zeka ile ilgili en önemli konulardan biri bu sistemlerin ulaşılabilir olmaları. Bu sistemler ulaşılabilir ve herkes tarafından anlaşılabilir olduklarında bir anlam ifade ediyor olacak.”
Küresel Yapay Zeka Ağları
TR AI Week’in ikinci gününün son panelinde “Global AI Networks” konusu işlendi.
Görkem Çopuroğlu’nun (Digitopia- Nordics Engagement Manager) moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Lisa Mallner (Copenhagen Capacity- AI Investment Manager), Michael Sass Hansen (Brevetti AI Co-founder), James Briggs (AI Collaborator- Founder and CEO) ve Aytül Erçil (Vispera Co-Founder and CEO) katıldı. “Global AI Networks” panelinde küresel yapay zeka ağlarının kapsamı ve misyonu, yapay zeka girişimlerinin tanımlanması ile yatırım ve yeni pazar fırsatları konuşuldu.