Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 11 Şubat 2022 ‘de Antalya’da düzenlenen 3’üncü Sektör Zirvesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Açılış sonrası düzenlenen basın toplantısında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, yapay zekâ konusunda detaylı bilgi verdi.
Öncelikle yapay zekâ ekosisteminden bahsetmek istediğini dile getiren Koç, “Biz 2021-2025 yılı yapay zekâ stratejisini yayınladık. Şunu gördük; yapay zekânın olmazsa olmazı veri. Ama kaliteli veriye erişim konusunda sorunlarımız var. Öncelikle bizim bu veriye erişimi kolaylaştırmamız gerekiyor. Stratejik amaçlarımızdan bir tanesi de bu. Çünkü veri olmadan herhangi bir yapay zekâ teknolojisi olmaz” dedi.
En son yapmış oldukları analizlerde Türkiye’de yaklaşık 226 tane yapay zekâ start-up olduğunu söyleyen Koç, “Ama içeriğine girdiğiniz zaman ne kadar fazla veriyi kullandığını, ne yaptığını detaylı incelediğimiz zaman şunu görüyoruz; daha çok sığ miktarda veriyle çalışıyorlar. Çünkü veri kaynakları sınırlı. Şimdi dünyada bu yapay zekada ileri giden ülkelerin en önemli kaynağı büyük uluslararası firmaların vatandaştan veriyi toplayabilme gücü. Bizim böyle büyük platformlarımız Türkiye’de yok” şeklinde konuştu.
Yapılan analizlere göre yapay zekânın 2030 yılında uluslararası anlamda yaklaşık 13 trilyon dolarlık bir markete dönmesi gerektiğinin de altını çizen Koç, “Yani bu marketin içinde tarım da var, enerji de var, ulaşım da var, sağlık da var, uzay da var ve en önemlisi de bunların dışında sadece bu mühendislik olayı değil, bunun bir etik ve hukuki boyutu da var. Yani avukatlarımızın daha iyi yapay zekâ bilmesi lazım. Psikolojiyi yapay zekâ psikolojiden üretmemiz lazım. Yani kültürel olarak da bu normlara hazırlamamız gerekiyor. Bu bağlamda çok disiplinler arası çok büyük bir alan. Uluslararası belli bir normların oluşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.