Yerli ve milli askeri Metaverse uygulaması ilk kez NATO’da tanıtıldı

Türk mühendisler tarafından geliştirilen askeri Metaverse uygulaması olan “MiliVerse” ilk kez NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı tarafından düzenlenen Eğitim Teknolojisi Konferansı’nda tanıtıldı.

10-12 Ağustos tarihleri arasında çevrim içi ve fiziksel olarak düzenlenen etkinliğe, 10 firmadan gelen 100’den fazla üst düzey yönetici katıldı.

Etkinliğe katılan 10 firmadan birisi olan BİTES, “NATO’nun eğitim ve öğretimini dönüştürmek için gelişen Metaverse teknolojilerinden faydalanmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

BİTES Üst Yöneticisi Uğur Coşkun ve İş Geliştirme Direktörü İhsan Yusuf Akbuğa tarafından gerçekleştirilen sunumda şirketin askeri Metaverse teknolojileri altyapısı olan “MiliVerse”ün ilk tanıtımı da NATO’da yapıldı.

Kişiselleştirilebilir avatar sistemi, tüm cihazlardan erişim

Kullanıcıların kendilerini sanal ortamlarda daha iyi ifade edebilmeleri için kişiselleştirilebilir avatar sistemi entegre edilen MiliVerse, kullanıcıların sanal ortamda kendi dijital ikizlerini diledikleri gibi tasarlayabilmelerine olanak tanıyor.

Ayrıca kullanıcıların bilgisayarlarındaki güncel tarayıcılardan, cep telefonu ve tabletlerden ve Oculus Quest VR gözlüklerden eş zamanlı erişebilmesini sağlayan uygulama, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girmelerine de imkan tanıyor. Aynı anda çoklu giriş imkanı da sunan uygulama da; bir kullanıcı uygulamaya VR gözlüğünden girerken diğer bir kullanıcı da mobil cihazından sisteme dahil olarak aynı ortamda deneyim paylaşabiliyor ve eğitim alabiliyor.

4 ayrı sanal ortam

Ana salon ve bu salondan erişilebilen; 2 farklı bakım hangarı, BİTES Showroom’u ve konferans odası olmak üzere 4 farklı sanal ortama sahip olan uygulamanın gösterimi için Türk savunma sanayisinin ihracat başarısı da yakalayan ürünlerinden Atak helikopteri seçildi.

MilliVerse’de TUSAŞ tarafından üretilen Atak’a erişmek isteyen kullanıcı, VR gözlüğü ile giriş yaparak helikopterinin belirlenmiş söküm-takım prosedürlerini yönlendirmelerle yapabilirken, bir diğer cihazlardan giriş yapan kullanıcılar ise söküm-takım prosedürlerini canlı izleyebiliyor.

Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan eğitim uçağı KT-1T bakım hangarının yer aldığı diğer sanal deneyim alanında ise, VR gözlüğü ile giriş yapan bir kullanıcı uçakla yönlendirmeler vasıtasıyla etkileşime girebiliyor ve yine aynı şekilde diğer cihazlardan giriş yapan kullanıcılar bu deneyimi canlı takip edebiliyor.

Uygulamanın bir diğer sahnesi olan BİTES’in firma alanında ise, kullanıcılar şirketin ürünlerini 3B olarak inceleme, doküman, görsel ve videolardan detay bilgilere erişim fırsatı buluyor. Kullanıcılar ürünlerle etkileşime girebiliyor, ürün sorumluları ile sesli etkileşime geçebiliyor ve ürün hakkında detaylı bilgi alabiliyor.

Son olarak üç boyutlu fütüristik bir tasarıma sahip konferans odasında da kullanıcılar, gerçek dünyadaki deneyime benzer şekilde istedikleri yere oturma, sinevizyondaki paylaşımları ve konferansı canlı olarak izleme imkanı buluyor.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE